Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsajägare vill inte jaga varg

Annons

Nätverket Orsajägarna har ingen beslutanderätt, men inställningen att inte jaga varg var enhällig hos de närvarande vid mötet. Nästa steg är att varje viltvårdsområde själva får avgöra om de ska jaga varg eller inte.

- Vid årets vargjakt ställde jägarna oavlönat upp och gjorde ett suveränt jobb. Det tog bara 7 - 8 timmar innan Dalarnas kvot var fylld och för det fick vi bara skit i media. I Orsa sköts en varg och det gjorde varken till eller från vad det gäller löshundsjakten eller fäbodbruket, säger Nils Björklund.

- Inför den kommande vargjakten, beslut meddelas den 15 december, har olika restriktioner diskuterats. Alla syftar till att göra det svårare för jägarna. Det innebär att möjligheterna att göra fel ökar och då blir det direkt en anmälan och utredning om grovt jaktbrott.

Riksdagen har beslutat att vi ska ha en vargstam med 210 djur i landet.

- Enbart i Dalarna har vi i år minst 11 föryngringar och en stor del av landets vargar. Får vi skjuta en varg här och en annan där så har det ingen effekt. Därför är mitt förslag att staten själv får genomföra förvaltningen. Det måste ju vara så att riksdagsmän, Naturvårdsverket och länsstyrelserna har de riktiga experterna på hur varg ska jagas på bästa sättet. Det framkommer i deras resonemang och fastställande av regler. Därför kan staten ordna med jakt från helikopter och skjuta undan de vargar som behövs, för flera än 210 stycken ska vi ju inte ha. Om det sedan kostar en massa pengar spelar ingen roll. Kostnaden får ju vara hur hög som helst när det gäller vargar och de här instanserna behöver ju inte bry sig om några etiska regler.

Höstens björnjakt redovisades och visade att nio björnar sköts inom besparingsskogens marker. Sex av björnarna fälldes i den del som ligger inom Gävleborgs län och resterande tre i delen i Dalarnas län. I Orsa i övrigt sköts fem björnar.

- Det är viktigt att alla börjar rapportera observationer av björnhonor med ungar. Det är för att dokumentera föryngringar. Om inga rapporter kommer in till länsstyrelsen tolkar man det som om ingen föryngring skett. Det leder i sin tur till att björnstammen uppskattas till att vara mindre än den är och att färre björnar får skjutas.

Lars Karlsson, Orsa besparingsskog, redovisade höstens starkt begränsade älgjakt där Orsajägarna frivilligt la sig på en mycket låg avskjutning för att om möjligt få älgstammen att öka igen. Till exempel sköts 16 älgar på besparingsskogens 75 000 hektar, vilket är 0,21 per 1 000 hektar.

Lars Karlsson berättade också att besparingsskogen nästa höst kommer att jaga 25 fjolingar och året därpå enbart kalvar.

- Teoretiskt ska vi då ha ökat från 2,6 älgar/ 1 000 hektar till 4,13. Därför är det nödvändigt att genomföra en flyginventering efter jakten 2013 för att se om de teoretiska beräkningarna håller, säger Lars Karlsson.