Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsaelever tävlar i First Lego League

För första gången har årskurs 5 i Digerbergets skola inbjudits att delta i First Lego League som avgörs i Borlänge på lördag.
– Robotgruppen har byggt en robot som klarar av att lösa uppgifter längs en bana. Dessutom har jag och Agnes Wicander gjort prototypen till en klocka som hjälper hörselskadade när det ringer på dörren, säger Maja Holmström.

First Lego League (FFL) är en tävling i naturvetenskap, teknik, matematik och entreprenörskap för barn och ungdomar i årskurserna 4 - 9. FFL genomförs i 63 länder och på ett 40-tal orter i Skandinavien, varav 10 i Sverige.

Årets tema för tävlingen heter Senior Solutions och handlar om att förbättra livskvaliteten för äldre människor.

I Digerbergets skola har en grupp på åtta elever i årskurs fem bildat en robotgrupp. Att bygga en robot av Lego ingår som ett moment i tävlingen.

– Till vår robot har vi byggt en bana där den är programmerad att klara av vissa saker, säger Maja Holmström och Agnes Wicander.

Själva har de två löst uppgiften att förbättre livskvaliteten för äldre människor.

– Vi pratade med Karin Ohlsén som berättade att hon hade svårt att höra om någon ringde på dörren. Vår lösning är en klocka som man bär på armen och vibrerar när någon ringer på. På en dator kan man se vem som är utanför dörren. Är personen igenkänd lyser klockan grönt, om inte så lyser den rött. Klockan kan också sprida en doft, tillexempel rosendoft, så att den som bär den mår bra, säger Maja och Agnes.

Nu ska inte Maja och Agnes själv bygga klockan till en färdig produkt, utan deras idé ska presenteras med en prototyp av byggd av Lego.

Den grupp som vinner i Borlänge får en pokal byggd av Lego som pris.

– Dessutom går man vidare till en final i Oslo dit tio lag ska kvalificera sig.