Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsabostäder vill sälja, riva och bygga nytt

Vid sammanträdet med kommunstyrelsens arbetsutskott den 18 september kommer politikerna att få ta ställning till en långtidsplan som föreslås av Orsabostäder.
– Hela långtidsplanen har som syfte att nå en hälsosam balans mellan tillgång och efterfrågan. Rivningen av ett antal lägenheter kommer att kosta stora pengar som vi löser genom att sälja några fastigheter, säger Orsabostäders VD Arne Grahn.

Annons

I handlingarna till sammanträdet med ks au skriver Arne Grahn att bostadsbolaget/kommunen under en längre tid belastats med cirka 60 lägenheter som inte kunnat hyras ut. Merparten av lägenheterna har så dålig standard att de bedöms vara icke uthyrningsbara.

Det konstateras att det stora antalet gamla, ej beboeliga lägenheter bidrar till att kommunen hindras från inflyttning från dels husägare som på äldre dagar skulle vilja flytta till ett bekvämare boende och även inflyttning till kommunen i allmänhet.

Orsabostäder menar att kommunen som sådan och bostadsbolaget skulle må bra av att ta sig ur nuvarande situation med "sunklägenheter" och i stället kunna erbjuda moderna, fräscha, attraktiva lägenheter. Något som väsentligt skulle öka möjligheterna till inflyttning.

Det föreslås också att ett av de nya hyreshusen ska byggas för att äldre ska ha möjligheten att bo kvar länge. Man menar att det är en mycket bra lösning om särskilt boende kan undvikas in i det längsta genom att anpassa till trygghetsboende.

Långtidsplanen sträcker sig över åren 2012 - 2014 och de föreslagna åtgärderna är:

År 2012:

Planprogramsamarbetet för kvarteret Krakau kommer att påbörjas under hösten tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen.

För att skapa ekonomiskt utrymme för genomförandet av långtidsplanen föreslås att beslut tas att i fas 1 sälja fastigheterna Borngärdet, byggt 1955, och som omfattar 13 lägenheter. Försäljning föreslås även för Kuruld, byggt 1991, med sju lägenheter.

I fas 2 ska även Kruppavägen 2 i Skattungbyn, byggt 1986, säljas. Den fastigheten har 11 lägenheter och butikslokal.

År 2013:

Rivning av Sturegatan 6A och 6B samt Storgatan 9A och 9B. Dessa två används som studentlägenheter till sommaren 2013. Tillsammans 38 lägenheter. Ytorna görs om till parkområden. I dagsläget har Orsabostäder 20 lediga lägenheter.

År 2014:

Orsabostäder föreslår rivning även av Storgatan 16. Huset har behov av en total fasadrenovering kostnadsberäknad till cirka 1 miljon kronor. Efter dessa åtgärder ska det vara balans mellan tillgång och efterfrågan.

Nästa steg är att börja bygga "nya Orsa". Enligt förslaget ska en fastighet liknande nyligen uppförda "Rättvisan" byggas i samma område fast med 5 till 6 våningar högt. Glasade balkonger och rymlig hiss.

Projektet Måsen går vidare med Högskolan Dalarna som jobbar med att ta fram underlag för offertförfrågan. Handlingarna ska vara klara vid kommande årsskifte och förslaget är att två huskroppar byggs i ett första skede.