Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsabo ungdomsmästare i älgjakt

År 2005 tog Torbjörn Hansson från Orsa hem Ungdomsmästerskapen i älgjakt. Åtta år senare – med hjälp från jämthunden Näsfjällets Bann – blev titeln återigen hans.

Fem på fredagsmorgonen vaknade Torbjörn Hansson. Sju på morgonen släpptes jämthunden, Näsfjället Bann, ut i södra Jämtlands skogar. Det var de två mot nio andra tävlande och nio andra jämthundar. Samtliga slogs om att vinna Ungdomsmästerskapen i älgjakt. Men vägen till tävlingen var inte helt smärtfri.

– Från början var jag inte ens med i tävlingen. Jag var reserv. Men av någon anledning kom vi med till slut, säger Torbjörn.

Bara 22 minuter efter att Bann blivit utsläppt i skogen fick nosen nys om en älg. Jakten och poänginsamlingen hade börjat.

– Efter det gjorde Bann det mesta felfritt, säger Torbjörn.

Första skottillfället uppenbarade sig 09:17. Det var en besvärlig ansmygning i en röjd ungskog där vinden snurrade.

– Under dagen gjorde vi tre stötar och två inkallningar. Allt funkade bra. Men det gäller också att ha flyt. En del fick tag i en älg, och det skenade i flera kilometer. Så det gäller att ha tur också, säger Torbjörn.

Strax efter lunchtid var provet avslutat med Bann i fast stånd. Antal poäng hunden kammade in: 88,5. Tillräckligt många för en förstaplats.

– Vad ska man säga, man måste smälta det innan man förstår. Det är extrakul nu när man vunnit för andra gången. Framför allt då tävlingen har vuxit sedan sist. Nu var det fina priser, säger Torbjörn.

Priser både Torbjörn och Bann får njuta av. En helg i Holmen där de får göra vad de gillar bäst: jaga älg. Nästa år räknar de två med att försvara titeln.

– Det blev inte så mycket firande på fredagen. Man hade ju varit vaken sedan fem. Jag packade ihop och åkte till morsan och farsan där det blev en kvällsöl, säger Torbjörn.