Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vision att Orsaskolan är rökfri 2015

/
  • Ambassadörerna för Tobaksfri duo skickade på torsdagsmorgonen upp tre kinesiska himmelslyktor med önskningen att Orsaskolan ska vara rökfri år 2015.

I sju år har Orsaskolan arbetat med Tobaksfri duo för att elever och föräldrar ska sluta röka. Nu har ambassadörerna för Tobaksfri duo tagit ytterligare ett steg och startat Dalarnas första förening som ligger under samlingsnamnet Smart Ungdom.
– Vår vision är att Orsaskolan ska vara rökfri år 2015, säger Johanna Jonsson i styrelsen för Smart Ungdom.

Annons

När Tobaksfri duo inledde sitt arbete för sju år sedan var det fyra elever som utsågs till ambassadörer. Deras arbete var att inspirera elever och föräldrar att sluta röka.

– Redan första året var det 51 vuxna som skrev kontrakt med sina barn om att vara rökfria. De elever som klarade kontraktet tills de slutade årskurs nio har sedan varit med om utlottning av fina priser, berättar ungdomssamordnare Anne-Marie Fröjdh.

Genom åren har Tobaksfri duo fortsatt sitt arbete och antalet ambassadörer har nu växt till tolv.

– I december bestämde sig ambassadörerna att ta ytterligare ett steg. Det är att Orsaskolan ska vara rökfri år 2015.

Egentligen är det redan rökförbud i Orsaskolans och kommunens övriga anläggningar. Nu är det något som inte respekteras fullt ut.

– När det gäller Orsaskolans elever måste man ställa sig frågan vem det är som köper ut cigaretter åt dem. De har ju inte fyllt 18 år. Här måste alla vuxna våga säga ifrån och sluta att vara "snälla".

För att manifestera visionen att Orsaskolan ska vara rökfri 2015 samlades ambassadörerna i Tobaksfri duo på torsdagen ute på skolgården. Tre kinesiska himmelslyktor tändes och skickades upp i himlen med önskningen att visionen ska uppfyllas.

Mer läsning

Annons