Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill sälja skolan för en krona

Den politiska majoriteten i Orsa vill sälja skolan i Skattungbyn under förutsättning att förskoleverksamheten kan vara kvar. I dag ska kommunstyrelsen ta ställning till en försäljning och då har Centerpartiet ett annat förslag.
– Vår fullmäktigegrupp vill att kommunen utreder möjligheten att skolan i Skattungbyn säljs till friskoleföreningen för en krona med hembudsklausul, säger Mikael Thalin.

Annons

I ett tidigare skede har friskolans styrelse, genom ordförande Hans-Erik West, tackat nej till kommunens erbjudande om att hyra kommunens skollokaler i Skattungbyn för 56 367 kronor per månad (676 000 kronor per år). Han säger att friskolan har en lägre hyra i nuvarande lokaler.

– Konkret betyder det att vi måste reducera någon annan utgift om vi ska kunna ta en högre hyra, vilket skulle vara negativt för verksamheten.

Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp är inne på att friskolan ska få köpa Skattungbyns skola för en krona med hembudsklausul.

– När nu majoriteten föreslår att skolan ska säljas vill Centerpartiet att kommunen ska göra allt för att den ska kunna användas till det den är byggd för. Med ett symboliskt pris och en hembudsklausul skulle det kunna vara möjligt, säger Mikael Thalin.

– Hembygdsklausulen ska garantera att skolbyggnaden går tillbaka till kommunen för samma pris i händelse av att friskolan upphör med verksamheten. Den ska heller inte kunna säljas vidare till annan part.

Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp säger också att förslaget måste utredas ytterligare och i dialog med friskoleföreningen.

– Förhoppningsvis kan det hela lösa en länge diskuterad fråga på ett för alla parter bra sätt.

– Det hör också till saken att det i dag är efterfrågan på bostäder i Skattungbyn. Om friskolan kan flytta in i Skattunge skola från sina nuvarande lokaler, som egentligen är avsedda för bostäder, kan fler flytta till byn.

Mer läsning

Annons