Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viborg tog ledningen i majstångsresarligan

/
  • Vevglad. Patrik Jonsson skötte veven och Chris Wurst höll riktningen vid majstångsresningen i Viborg.
  • Spelglada. Orsaspelmän höll takten när stången på starka armar höjdes över taket på Viborgs bystuga.
  • Dansglada. Masklädda Marcus och Mattias med kompisen Emil tillhörde de mest dansglada när Anna-Karin Bengtar drog igång dansen runt majstången i Viborg.

Annons

Det intensiva midsommarfirandet står för dörren. Men på sina håll har man inte kunnat hålla sig. Som i Viborg, där åkte majstången med sin ranka och sin topptupp upp i vädret redan den 16 juni och byborna njöt i solskenet och festade på alla sätt runt bystugan i Viborg.

- Det är faktiskt 40-årsjubileum i år, förkunnade en stämma efter det att majstången på starka armar hade åkt i vädret.

Resningen leddes av Chris Wurst, som med bravur visade att han inte bara kan valla får, utan också testosteronstinna hannar av mänsklig ras.

Nicke Göthe, hans spelmän och spelkvinnor höll takten under kraftprovet och Anna-Karin Bengtar trädde in när dansen skulle trådas och ledde turerna i de olika lekarna.

De som föredrog skugga hukade under björkarna och ägnade sig åt att kommentera insatserna på gräsmattan, eller tömma innehållet i sina picknick-korgar. För de som glömt att fylla sådana fanns rikligt med förtärning att inhandla.

- Det är fint det här! tyckte Tage Hanser, som föredrog att sitta i en campingstol medan han gned sin fela och hejade till höger och vänster på alla bekanta som kom insläntrande.

En och annan missade majstångsresningen:

- Jag trodde det började en timme senare, var ursäkten. I den vackra kvällen kunde dock alla som ville dra ut firandet åt andra hållet och på sätt ta igen det man missat.

Mer läsning

Annons