Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tigrar på plats i Orsa

/
  • Kitzi. Den sibiriska tigerhonan visade sig under korta tillfällen för parkens besökare under invigningsdagen av Tiger Mountain.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Tigerexpert. Zoolog Kenneth Ekvall är med och övervakar allt som händer kring Orsa Grönklitts nya invånare.  Foto: Jeanette Lundbeck
  • Tigerutsikt. Den sibiriska tigerhonan Kitzi betraktar den milsvidda utsikten från sin nya bostad på Grönklitts berget. Under måndagen hade Orsa Grönklitt invigning av Tiger Mountain, parkens största satsning någonsin. Cirka 500 inbjuda gäster var på plats för att träffa de sällsynta jättekatterna.  Foto: Jeanette Lundbeck

Annons

Se webbtv: Tigrarna Kitzi och Tungur!

Under måndagen slog Orsa Grönklitt upp portarna till Rovdjurscenter/Designtorg Trä och Tiger Mountain, en dubbel premiär som innebar parkens största satsning sedan den byggdes. Cirka 500 särskilt inbjudna gäster var på plats under invigningen.

- Vi drömde för 3 år sedan om att skapa en unik temapark. En stor, spännande världsanläggning som sätter Sverige på världskartan bland rovdjursintresserade människor. Men vi drömde framförallt om giganterna: kamtjatkabjörn, sibirisk tiger, kodiak björn och isbjörn, sa Torbjörn Wallin.

Det officiella öppnandet av Tiger Mountain tog inte bara Torbjörn Wallins dröm ett steg närmare verklighet utan var, inte helt oväntat, även dagens huvudattraktion; De sibiriska tigrarna Kitzi och Tungur.

Efter lång och spänd väntan var det dags för gästerna att möta de utrotningshotade jättekatterna. Till mångas besvikelse var det nyanlända syskonparet däremot inte alls pigga på att träffa folk. Under större delen av dagen låg de och gömde sig i ett hörn, som oturligt nog låg i en "död vinkel". Då och då fick de förväntansfulla besökarna i alla fall en skymt av honan, Kitzi, då hon nästan drömskt satt och blickade ut över den milsvidda utsikten från tigerhuset. Orsa Grönklitts zoolog, Kenneth Ekvall, berättade att utsikten spelar en stor roll för att alla slags katter ska trivas.

- Tanken med att vi byggde anläggningen här, var att tigrarna skulle få maximal utsikt. De gillar när de kan spana ut över vyerna och bryr sig inte så mycket om vad som händer på nära håll, säger Kenneth Ekvall.

Om ett par veckor beräknar man att tigrarna har acklimatiserat sig till sitt nya hem. Tills dess sker allt i ett lugnt och pedagogiskt tempo.

- Det är jobbigt för ett djur att flytta, så viktigast just nu är att tigrarna lär känna miljön och lär sig lita på de få skötare de ska ha kontakt med. Ju färre människor de har direkt kontakt med desto bättre, säger Kenneth Ekvall.

- Men möjligtvis kan den allra närmaste skötaren klia dem någon gång mellan gallret, avslutar han.

Mer läsning

Annons