Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänt i smedjan och släkt på logen

/
  • Smed. Christian Hotchkiss kom ända från USA för att visa sin skicklighet vid ässjan.
  • Släkten samlad. Stefan J. Emet med dottern Thea samt hans fastrar Grete Lindström, Mia Lindahl och Inez Jonsson samt kusin Anneli fyllde logen på Born med sina konstalster och besökare vimlade och njöt under hela den sköna lördagen.

Annons

År 2001 köpte Stefan J Emet Hassisgården på Born, med en vacker timmerstuga och stora uthus.

- Det var bara mangårdsbyggnaderna jag egentligen var intresserad av, erkänner Stefan, där kunde jag inreda en smedja i det tidigare stallet.

Det blev inte bara en smedja i källarplanet, hela den stora logen har blivit konstgalleri och där var det dags för en rejäl släktmanifestation under lördagen.

- Vi har pratat i flera år om att göra en gemensam utställning, berättar Stefan, om konstnärssläkten som har fått sin ådra från gammelmormor Vendela.

Hon var skräddare och pälssömmerska i Västerbotten och där finns Mia Lindahl kvar. I hemmet i Holmsund arbetar hon i silver och syr djur i olika skinn.

Grete Lindström har "utvandrat" till Värmland, bosatt sig i Karlstad och är erkänd konstnär, som målar akvareller i naivistisk stil.

- Jag gillar Orsa och har många motiv härifrån, berättar hon, trots att hon har varit i Orsa särskilt ofta.

- Nej, men jag har samlat mängder av information om bygden på annat sätt, förklarar hon.

Hennes dotter Anneli Pettersson samarbetar med moster Inez Jonsson och gör vävnader med olika applikationer som Inez har designat.

- Anneli är CP-skadad, berättar Grete, och när vi kom på att hon både kunde och älskade att väva öppnade sig en helt ny värld för henne.

Stefen J. Emet är till yrket slöjdlärare.

- Ungefär till 70 procent, resterande tid är jag smed, ett yrke som jag kom i kontakt med under utbildningen och som bara blir roligare och roligare.

- När jag fick min smedja klar förra året, bestämde jag mig för att ha en invigningsfest. Då kom ett hundratal personer och det var väl den knuff jag behövde för att samla ihop mina konstnärliga fastrar och våga ordna den här samlingsutställningen.

- Det tog lång tid att värka fram det hela, men när vi väl betämt oss var allt klappat och klart på två veckor, konstaterar Stefan belåtet, som den här gången inte släpptes in till ässjan. Där huserade Christian Hotchkiss från USA med oinskränkt makt.

En annan gren på familjens konstnärliga träd är luffararbeten. Stefan gör "vikingasmycken" i olika material under vintrarna och även Mia har försökt sig på den konsten.

- Men det är alldeles för tungt för mig, silver är betydligt enklare att bearbeta.

Mer läsning

Annons