Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallheds flygplats ett stort outnyttjat kapital

/
  • Entusiasten. Hans Peterson, flyglegenden som gick under namnet
  • Bombplan. En sommarmorgon 1944 fotograferades dessa bombplan, Saab B 17, på Tallhed. Flygplanen var normalt hemmahörande på F 14 i Halmstad.
  • Utredaren. Lennart Thorslund såg till att flygplatsen i Mora byggdes, trots att myndigheterna så inte ville. Nu har han gjort utredningen om hur Tallheds flygplats kan utvecklas. En flygplats som har den största utvecklingspotentialen i landet, skriver han.

Annons

Uppdragsgivare till Thorslund var Ola Granholm, Orsa kommuns näringslivskontor, som säger att den utredning som gjorts är jättebra att ha som bakgrund till det arbete som förestår, bland annat detaljplaneprojektering.

- Jag har Lennart Thorslunds utredning som uppslagsbok, säger han.

"Över Tallheds flygplats vilar en tät och påtaglig nostalgisk atmosfär som ingen flygintresserad kan undgå att registrera och fängslas av."

Så inleder Lennart Thorslund historiebeskrivningen gällande Tallhed och nämner Hans Peterson, "Orsa-Pelle", som en av de drivande krafterna då flygfältet byggdes åren 1940-43 för flygvapnets behov. Bombplan av typ B 17 och B 18 huserade under 1940-talet på Tallhed och i Mora Tidning stod då att läsa att Tallhed var ett av landets större flygfält, betydligt större än Bulltofta i Malmö.

Angående framtiden skriver Thorslund att av svenska flygfält avsedda för sport- och allmänflyg torde Tallhed ha den största utvecklingspotentialen och som stomme för utvecklingen föreslår han att området exploateras i form av en air-park. Tallhed ska kunna samla inte bara flygande verksamhet, utan även en mängd andra aktiviteter, mera bundna till markplanet, men som bidrar till att höja attraktionsvärdet. Det ger underlag för exploatering av boende i området och utredaren anser även att Tallhed bör begåvas med ett flygmuseum som exponerar de flygplan som bland annat under krigsåren fanns här.

Lennart Thorslund använder begreppet "de fem F:en" som ett varumärke för Tallhed. Det står för fri luft, fri sikt, fritt från bebyggelse, frisk luft och fria aktiviteter, vilka alla torde kunna utöva lockelse, inte minst på kontinentala piloter med familjer, skriver han.

Konstaterar även att en air park redan byggts i Siljansnäs och att Gagnef ligger långt fram i planeringen av en sådan, vilket kan ses som ett aber och negativ faktor i sammanhanget. Med de fördelar utredningen pekar på, till vilka även kan läggas mycket kostnadsvänliga markförhållanden, torde Tallhed ändå kunna hävda sig mycket väl.

Dessutom kan det lika väl ses som en fördel för alla att ett air park-cluster utvecklas i Dalarna som kan bilda underlag för etablerande av till exempel service- och försäljningsföretag inom flygbranschen med mera.

Klusterbildningar tenderar att ha en stimulerande effekt i flera och många gånger oväntade avseenden, sammanfattar Lennart Thorslund sin utredning om Tallhed för Orsa kommuns räkning.

- Vi jobbar nu vidare med frågan och har utredningen som bakgrundsmaterial. Carl Rönn har engagerats som projektledare och framtiden får utvisa hur mycket av det som föreslås i Tallheds-utredningen som kan och kommer att realiseras, säger Ola Granholm.

Mer läsning

Annons