Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålande nationaldag

/
  • Huvudfigurer. Carl von Linné i Janne Bäckmans gestalt och Stig Westerholm var nationalfirandets huvudpersoner i Orsa. Foto: Lars-Erik Klockar

Annons

Tingshusparken myllrade av människor och knattrande mopeder när nationaldagsfirandet inleddes i Orsa. Den lummiga parken blev räddningen undan hettan och publiken stod, satt och låg under träden när de tog del av högtidsprogrammet.

Arrangörerna bjöd något för alla och publiken ät sig undfägnas.

Högtidstalaren Stig Westerholm, till vardags vårdcentralchef, höll ett mycket uppskattat tal, mestadels direkt ur hjärtat.

Anders Rosell hälsade särskilt vära invandrare välkomna och riktade ett tack till alla ideella krafter som har gjort firandet möjligt.

Anders presenterade också dagens särskilda gäst, med de här orden:

"Han skriver 6 juli till Orsa kyrka 1,5 mil dit vi med solnedgången komma och tog vårt logement hos kronobefallningsmannen Erik Larsson..."

Det handlade med andra ord om Carl von Linné som anlände till Orsa 1734, men i en modern tappning i form av Janne Bäckman. Och han passar ju bra i den rollen, Linné var bara 1,53 meter lång och Janne är inte mycket högre belägen över havet.

Extra uppmärksammad blev Bengt Lundqvist, som fick ta emot Lions ungdomsledarstipendium på 5 000 kronor av Åke Andersson. Bengt tillhör den krets av idéella ledare som lägger ner hela sin skäl på uppgiften och han har lett Orsa IF Fotbolls 93:or ända sedan de började sparka boll för åtta år sedan.

Mer läsning

Annons