Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidåkare flyger ut över Lillån

Annons

- I sommar hade vi tänkt testa en lägerverksamhet i backen, berättar anläggningens projektansvarige Andreas Larsson.

Till vardags är han utbildningsansvarig för skidlärarutbildningen Scott, Swedish College of travel and tourism, i Orsa.

Provet har blivit en succé. Detta utan att någon reklam för backen har genomförts.

- Både via skidsajter på nätet samt muntlig spridning har vetskapen om backen spridit sig, berättar Andreas.

Över 200 intresserade unga freestyleåkare i åldrarna 12-20 år från hela landet har deltagit på de olika läger som arrangerats i Orsa under sommaren med fortsättning framåt september.

- Vi kommer att utvärdera hur sommaren fortlöpt och räknar med att gå vidare nästa sommar med läger, på samma sätt som i år, utan någon riktad marknadsföring.

Lägren pågår under tre dagar. Förutom hoppning från backen får deltagarna första dagen träna på studsmatta för att få kroppslig kontroll. Dessutom sker träning på lina och klättervägg.

Backen har byggts med ideella krafter av elever från Scott och de är främst eleverna själva som använder backen. Den är uppförd som hopp i en skidbacke, tillrättalagd för utövare av friåkning, så kallad freestyle.

Kostnaden för bygget ligger på 130 000 kronor. Delar till anläggningen har hämtats från vitt skilda ställen. Trappan upp tornet är från ett badhus medan trappan ned till vattnet utgörs av slipers från en banvall.

Underlaget i backen kommer från Finland. Det kostar 40 000 kronor och liknar upp och nedvända tvättborstar, ett material som används för att bygga just skidbackar.

I veckan kommer en brygga på cirka tio meter som läggs ut i vattnet att komplettera anläggningen.

- Den behövs för att åkare lättare ska kunna lämna nedslagsplatsen i vattnet. Fram till dess att bryggan installeras har åkarna dragits upp med hjälp av rep till land.

På sikt hoppas även Andreas att få ett stöd av kommunen till att anlägga en läktare vid anläggningen.

- Förutom att backen genom sin lägerverksamhet innebär en bra rekrytering för freestylesporten ger det även utmärkt träning för skideleverna på Scott-utbildningen. Vi kommer att hålla på med verksamheten långt in i september den här säsongen. Förra året , säger Andreas Larsson

Mer läsning

Annons