Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljanskrinnet

/

Annons

107 skridskoåkare genomförde Siljanskrinnet på Orsasjöns is i lördags. Flest deltagare hade 50-kilometersdistansen, som 34 skrinnare fullföljde. 50 anmälda valde att inte starta och 24 bröt.

– Det var väldigt tufft. Jag fick lov att bryta på grund av vinden. Den sög kraften ur en, förklarade Margareta Reicherter från Lamspringe, strax söder om Hannover, i Tyskland.

Fem nationer, Sverige, Holland, Tyskland, Norge och Kenya fanns representerade. De kenyanska åkarna gjorde bra ifrån sig och delade niondeplatsen med den förre holländske elitåkaren Bart Feldkamp. De hade nio timmar och 39 minuter på 200 kilometer. Den längsta sträckan vann holländaren Jan Albers.

Den upplogade rundbanan var en mil och isen fick beröm av flera åkare. Däremot blåste det iskallt från sydväst, vilket skapade motvind på en stor del av banan.

När snögloppet satte in valde Gerrit Hoekman från Holland att hoppa av försöket att sig runt de 20 varven.

– Jag inser att det blir för långt, sa Gerrit och strök sig över den imponerande mustaschen.

Han hade egentligen planerat att åka ett lopp i Weissenzee i Österrike.

– Men där är det en meter snö på isen. Jag tror att många åkt hit i stället för till Österrike, sa Gerrit Hoekman.

Åttaårige Mees van Horsen, som pustade ut tillsammans med mamma Karin och pappa Peter och tvillingbrorsan Ysk ,kom visserligen sist på tio kilometer. Men han var glad ändå och fick medalj av pappa.

– Det här var jätteroligt, sken Mees.

Mer läsning

Annons