Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sagoslott" till salu i Orsa

/
  • Utsökt vy. Från spången, mellan de två bostadshusen, är utsikten bedårande med härbren och, i bakgrunden, Orsasjön. Kan det bli mer pittoreskt?  Foto: Lynda Lundin
  • Släktgård. I den gamla gården bodde Ingeborg Moréns mamma, tillsammans med sina föräldrar, när hon var barn. Gården består av flera byggnader som bildar en fyrkantig innergård.  Foto: Lynda Lundin
  • Förtjusande. Ingeborg Moréns hem byggdes år 1924.  Foto: Lynda Lundin

Annons

- Jag är född här och brukade sitta och fantisera om Bollans hus som liten och gör så fortfarande. Det borde vara en konferensgård, där det anordnas spelmansstämmor. Det är jättesynd om huset och gården kommer i fel händer, säger närmaste grannen Mia Eriksson, själv riksspelman på fiol.

En lång slingrig väg tar av från Europaväg 45 mellan Mora och Orsa. Högst upp på krönet, i korsningen mellan Högbacksvägen och Turistvägen, ligger Bollan Karns hus. 1924 står det både på en skylt i gotisk stil ovanför ytterdörren och på en flagga i den gammaldags murade skorstenen.

Stora stubbar sticker upp överallt på tomten. Men i den lilla trädgården framför huset syns det att någon har varit och pysslat om buskar och blommor. Pionerna står i full blom och lyser blixtrande klart i solen. Likaså gör taket, som ser ut som vore det nylagt.

- Det är hembygdsföreningen som har varit här och röjt upp, säger Mia Eriksson.

Mats Andersson är ordförande i hembygdsföreningen i Orsa. Han berättar att de har beslutat om att spara de saker som har anknytning till bygden.

- Det handlar bland annat om dräktdelar, en del möbler och trä- och kopparföremål. De saker som är värdefulla och har anknytning till bygden.

Dessa ting kommer att förvaras i hembygdsgården. Mats Andersson berättar också att Ingeborg Moréns hus och den intilliggande Karnsgården, som var Ingeborgs mammas, Karns Anna, föräldrahem kommer att styckas upp i två eller tre tomter. Mäklare ska kontaktas och sedan blir det försäljning.

Föreningen har dock bestämt sig för att behålla tillhörande skog och nyligen även beslutat att ett härbre ska sparas och flyttas ner till hembygdsgården. Kontakt ska tas med stadsarkitekten för att hitta en lämplig plats.

Härbret står mitt emellan Bollans hus och den äldre, faluröda Karnsgården. En liten spång leder över ett uttorkat dike mellan de två husen. Från spången är utsikten över Orsasjön bedårande.

Tycker du inte att det är synd att det säljs?

- Jo, men vi skulle inte ha möjlighet att förvalta det själva. Det var ett kusinbarn i Tyskland som ärvde en del, även om det allra mesta kom i föreningens ägor. Vi måste ta vår bit och göra så bra som möjligt av det, säger Mats Andersson.

Flera grannar till Bollan är lika besvikna som Mia Eriksson.

- Det ser ut som ett sagoslott och hon samlade grejer hela sitt liv. Det kändes som om hon ville något särskilt med det. Det skulle ju vara ett museum eller något. Jag vill att Bollan ska kunna sova gott, säger Mattias Kempff.

Det kommer att bli två auktioner, då allt lösöre kommer att säljas, den första redan nu på fredag. Avkastningen ska, enligt testamentet, gå till investeringar och upprustning av Orsa hembygdsgård.

Mer läsning

Annons