Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnet hjälper kyrkbåtsroddare

/
  • Lågvatten. Kyrkbåtsroddarna i Orsa har fått sin säsongsstart försenad på grund av det låga vattenståndet i Orsasjön. På bilden ligger bryggorna på land och i vattenbrynet ses de björkstockar som används för att få båtarna i sjön.

Annons

Hans Lans började ro kyrkbåt på 1970-talet och årets säsongsstart är den senaste han kan minnas.

- Rent spontant tror jag att det är så eftersom vattenståndet i sjön varit så lågt i år. Att jag säger tror, beror på att isen något år legat till den 10 - 12 maj. Då har det däremot varit så mycket vatten i sjön att vi kunnat börja ro direkt isen släppt.

I år var det säsongspremiär för roddarna i söndags.

- Men det var inte lätt. Bryggorna låg då helt på land och vi fick ta hjälp av björkstockar som rullar för att få ner båtarna i sjön. Med mycket vilja lyckades vi klafsa genom leran och få ut båtarna på öppet vatten.

Enligt Hans Lans har kyrkbåtsroddarna i Orsa förlorat flera träningsveckor bakom årorna.

- Det är tråkigt, men jag har en känsla av att de andra kyrkbåtslagen har haft det lika besvärligt.Framöver tränar herrarna varje torsdag och söndag, medan damerna går i båtarna onsdagar och söndagar. Varje gång börjar träningen klockan sju på kvällen.

- Vi behöver 20 roddare i en båt, vilket innebär att vi behöver vara några fler om det blir sjukdomar eller förhinder under tävlingssäsongen.

- För herrlaget ser det bra ut. Där är det 25 roddare i dagsläget, varav några är roddare som varit med tidigare och nu hittat tillbaka. Damlaget har det besvärligare. Vi kan visserligen få ihop ett båtlag, men helst skulle vi vilja ha några fler damer med i gänget.

Mer läsning

Annons