Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per och Pelle fick kulturstipendium

/
  • Kulturstipendium. Per Ström och Pelle Klockar har tilldelats Orsa kommuns kulturstipendium 2007 för sina insatser inom musikens område. Utnämningen tillkännagavs av kommunalrådet Ann Beskow.

Annons

Kulturutskottet har samma ledamöter som kommunstyrelsens arbetsutskott. Det var också kommunalrådet Ann Beskow som höll talet till de båda pristagarna. Hon poängterade att det behövs förebilder, för att kulturen ska blomstra.

- Utan levande, entusiastiska och brinnande förebilder får den starkaste kulturbygd svårt att överleva.

I Orsa har musiken varit begåvad med många sådana förebilder. Två av dem som starkast präglat musiklivet sedan sent 70-tal är Pelle Klockar och Per Ström.

- Pelle har fått de i sina egna tankar mest omusikaliska att blomma upp till musikanter. Per har genom tips, råd och stöd och ett aldrig sinande intresse uppmuntrat och ledsagat ungdomar närmare sina drömmars mål, att hitta sitt instrument.

- Visserligen driver de en kommersiell musikaffär, men den är lika mycket en social inrättning och kaffestuga för musikanter av alla genrer, åldrar och kvaliteter. Generositet är den minsta gemensamma nämnaren för dessa två musikanter, sa Ann Beskow i sitt tal.

Hon nämnde också att de två är lika oskiljaktiga som någonsin Bill och Bull, Bill och Ben, Helan och Halvan ell Lennon och McCartney, innan hon överlämnade blommor som bevis på utmärkelsen. Den officiella utdelningen av kulturstipendiet kommer att ske till sommaren, förmodligen i samband med någon av Yrorna.

Pelle Klockar och Per Ström var ordentligt rörda av uppvaktningen och stipendiet.

- Vi hade inte en susning om det här. Det är bara att erkänna att vi blev grundlurade, sa Per Ström.

Per och Pelle har tidigare hyllats för sina insatser i Orsas musikliv. Bland annat år 2 000 då de fick Årets Osskall av Orsa Aquademie och de var även med att dela kommunens kulturpris när det tilldelades Hellzephyrs poporkester.

Mer läsning

Annons