Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsaskolor arbetar för framtiden

/
  • Projektstart. Vid en heldag i Skeer på onsdagen fick all personal vid Kyrkbyns och Digerbergets skolor information om projektet Lärande för hållbar utveckling som ska pågå i tre år.  Foto: Börje Lindh

Annons

På onsdagen samlades all personal vid de två skolorna i Skeer för att delges hur projektet är upplagt.

- Jag är jätte glad att vi kommit så hör långt. Redan för två år sedan var jag med i en referensgrupp, där vi diskuterade utvecklingsfrågor. Det var första gången jag kom i kontakt med projektledaren Anders Sundvall, Stiftelsen Teknikdalen i Borlänge, som berättade om det projekt han planerade.

- Jag blev eld och lågor över Anders upplägg och kände direkt att det här måste vi medverka i, säger Kent Henriksén.

Bakgrunden till projektet är att FN utlyst åren 2005 - 2014 som ett årtionde med utbildning för en hållbar utveckling.

- Syftet och målet med projektet är att skolans hela verksamhet, det gäller både personal och elever, ska tillägna sig kunskap, färdighet och vilja att bidra till en hållbar utveckling, berättade Anders Sundvall vid samlingen i Skeer.

- Dalarna har av Myndigheten för skolutveckling utsetts som en av tre regioner i landet där vi ska samverka för speciella insatser. Det gör att vi nu kan dra igång det här treåriga projektet och sammanlagt är det 15 skolor i Dalarna som medverkar.

I tidningens spridningsområde deltar, förutom Kyrkbyns skola och Digerbergets skola, även Morkarlbyhöjdens skola i Mora.

När skolorna lämnade in sina ansökningar om att medverka i projektet, fick man också göra en handlingsplan för de tre åren.

- Det här första året har vi i Kyrkbyns skola valt att ägna åt relationer. Syftet är att alla, både personal och elever, ska må bra i skolan. Bland annat ska vi arbeta förbättra Kyrkbyandan och införa positiva traditioner. Vi vill också att alla ska ha förståelse för varandras likheter och olikheter, säger Kent Henriksén.

Digerberget har i sina kortsiktiga mål valt "förståelse" som profilområde.

- Där ingår omsorg om sig själv, andra, planeten och kommande generationer, säger Inga-Lena Spansk.

Redan när höstterminen börjar på måndag kommer Kyrkbyns skola och Digerbergets skola att starta arbetet Lärande för hållbar utveckling.

Mer läsning

Annons