Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsaskolan sätter ner klackarna

Annons

Orsaskolan agerade med kraft under torsdagen. Samtliga klasser samlades och man gick med sina klasslärare igenom den likabehandlingsplan som gäller i kommunen. Det finns också en lag från förra året om förbud mot diskriminering och kränkande behandling av barn och elever.

- Det här är bestämmelser som är strikt hållna och man behöver inte fundera över vad som gäller. Där finns också åtgärder föreslagna, säger Nils Carlsson.

På frågan om den nu aktuella händelsen vid marknaden är den första incidenten, kan Nils Carlsson inte ge ett rakt svar.

- Jag vet faktiskt inte. Men under marknaden var det en grupp som trakasserade en yngling på olika sätt och ville starta bråk. Den händelsen är nu polisanmäld av en vuxen person i skolan som hjälper invandrarbarnen i undervisningen.

Egentligen är det inte skolans ansvar att svara för händelser som sker under elevernas fritid.

- Vår huvuduppgift är att se till att arbetet i skolan fungerar och in i det längsta drar vi oss för att anmäla det som sker under fritiden. Nu är det ändå så att det är elever i vår skola som blir trakasserade och det påverkar även vår verksamhet. Vad vi vet är det också elever i skolan som deltagit i trakasserierna. Det är därför vi vuxna i skolan bestämt att få ett slut på det här, säger Nils Carlsson.

Janne Bäckman, informationsansvarig i Orsa kommun och tillsammans med Anders Rosell ansvarig för frågor som rör mänskliga rättigheter, anser att det inte rör sig om enbart ett ungdomsproblem.

- Någonstans har ungdomarna fått sina attityder från. Att göra något åt det är inte enbart kommunens skyldighet utan ett ansvar som vi alla har. Ytterst handlar det om ren och skär okunskap och rädsla att lära sig om världen och det okända.

Mer läsning

Annons