Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa siktar på att bli ett Leaderområde

Annons

Leader betyder kort och gott, översatt från franska, "länkar mellan åtgärder som syftar till att utveckla landsbygdens ekonomi".

– Orsa har tidigare deltagit i Bästa biten i Dalarna som ingått i ett Leaderprogram. Den gången fick vi inte bilda ett Leaderområde för åren 2 000 - 2 006, men arbetet i Bästa biten i Dalarna har följt ett Leaderliknande arbetssätt och varit framgångsrikt, säger Liselott Hansson Malmsten.

Det nya Leaderprogrammet gäller åren 2 007 - 2 013. Där framgår det än tydligare att allt arbete ska ske i partnerskap mellan kommunen och föreningar eller kommunen och företag.

– Det är ett suveränt arbetssätt som gör det möjligt att nya verksamheter och lösningar uppstår.

– Till viss del förekommer det arbetssättet redan i dag, och vi har även använt oss av det i Bästa biten i Dalarna. Ett bra exempel är hoppbacken vid Lillån. För att förverkliga den idén bildade elever på Scott en ekonomisk förening och i projektet medverkade privata entreprenörer och även kommunen var involverad.

Nu är det inte enbart Orsa som håller på att bearbeta processen för att bilda ett Leaderområde.

I den ansökan som ska skickas in deltar även Mora, Malung, Vansbro, Älvdalen, Leksand, Rättvik och Gagnef.

– I Orsa är vi klara med ett utkast till strategin för Leaderarbetet. Den ska nu sammanställas med övriga kommuners och sedan får vi tillbaka sammanställningen för att studera hur den totala strategin ser ut.

– De åtta deltagande kommunerna i norra Dalarna kommer också att bilda en beslutsgrupp där vi kommer att ta ställning till vilka projekt som ska tilldelas pengar. För Orsa del kommer det att handla om cirka en halv miljon kronor om året i sju år.

Mer läsning

Annons