Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa genom kameraögat

/
  • Mikael Stålberg, Orsa Bildarkiv, har efter ett mångårigt insamlande av fakta valt ut drygt 300 bilder till boken Orsa genom kameraögat.
  • 1926 fotograferade Elma Tegman den nya bron över Storån. När ytterligare en bro byggdes 1985-86 sparades den gamla för gående och cyklister.
  • År 1894 fotograferade Hedvig Aulin det nya Järnvägshotellet som då var nästan klart. Invigningen av hotellet skedde 1895.
  • Orsasonen Anders Lind, trea från vänster, har efterlämnat många intressanta fotografier, trots att han 1910 avled av tuberkulos endast 36 år gammal.

Mikael Stålberg har arbetat med Orsa kommuns bildarkiv i mer än 30 år. I dag finns det en halv miljon bilder i arkivet och av dessa kan i nuläget 32 856 sökas i databasen.
– Den nya boken är en liten sammanställning över vad Orsas yrkesfotografer har åstadkommit under sin tid här. Bilderna som finns i boken är från 1860 - 1940, säger Mikael Stålberg.

Annons

Mikael Stålberg inleder sin bok med att presentera Eric Borgert som var upphovsman till bildarkivet. Det hela började 1935 när Orsa Godtemplare genomförde den fleråriga studiecirkeln Lär känna din bygd. Eric Borgert fick uppdraget att inventera det fotografiska materialet och hans arbete visades i en utställning 1938.

I början av 1950-talet föreslog Eric Borgert att det material som sparats i tingshusets förråd borde tas om hand, uppordnas och kompletteras. Han fick gehör för sitt förslag och vid hans bortgång hade bildsamlingarna ökat till 20 000 fotografier.

Arkivets äldsta bild är tagen 1861 av Å L Larsson och föreställer några slipstenshuggare i Kallmora. Det finns inget dokumenterat om vem Å L Larsson var, men efter honom följer flera fotografer som under 1800-talet besökte Orsa. Till exempel Mads Alstrup från Gävle och CE Källström, Falun.

Den förste Orsabo som öppnat ateljé var Erik Diffner, Åberga.

– Diffners hem och ateljé brann ner till grunden 1890 och alltförstördes. Det finns en del bevarade fotografier i gårdarna men inte många, eftersom hans tid som fotograf var så kort, berättar Mikael Stålberg.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet blir fotograferna allt fler. August Wahlström förevigade konungabesöket av Oskar ll när järnvägen invigdes 1892. Därefter följde Hedvig Aulin, Märta Cederholm, Olof Sjödin, Per Winbergh, Anders Hed, Anders Lind, Tekla Frankzohn, Bröderna Ohlsén, Vivan Olsson, Gösta Johansson, Elma Tegman, Helge Jernberg med flera.

– I boken har jag försökt att få en bredd i urvalet av bilder. Ändå är det Kyrkbyn och Skattungbyn som dominerar. Det var inte så vanligt att fotograferna åkte ut till byarna för att fotografera vyer, utan det handlade mest om porträtt.

Boken är ändå en nostalgitripp för lite äldre Orsabor som minns "gamla Orsa". Den har tryckts i 600 exemplar och efterfrågan har varit stor.

Mer läsning

Annons