Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa bäst i Dalarna när det gäller nyföretagande

/
  • Företagare. Anna Kusén är en av många kvinnor i Orsa som valt att starta ett eget företag.

Annons

31-åriga tvåbarnsmamman Anna Kusén är en bland många kvinnor i Orsa som valt att starta eget företag. Med firmanamnet Anna Kusén barnföreställningar och pedagogik hoppas hon så småningom att ha hela landet som arbetsfält.

- Egentligen började mitt företagande 2004, när jag bodde i Stockholm. Då var det ett stort köpcentrum som ville engagera min cirkusföreställning flera gånger, och önskade att jag hade ett eget företag om de skulle anlita mig, berättar Anna.

Efter första barnet Nova föddes Leia, och Anna flyttade med maken Joakim hem till hans uppväxtort Orsa.

- Under barnaledigheten låg verksamheten i stort nere, även om jag gjort några jobb. I höstas startade jag på nytt med en cirkusskola i Digerbergets skola. Där har jag nu sammanlagt 35 barn som tränar cirkus två kvällar i veckan, berättar Anna.

När det gäller hennes situation att som kvinna starta företag i Orsa, har Anna enbart beröm att dela ut.

- Det har varit superbra. Orsa är jättebra som ort och jag har fått all den hjälp jag behöver genom näringslivskontoret.

- En sak som jag hoppas på framöver, är att jag kan vara med på företagsträffarna. Det är alltid nyttigt att träffa andra entreprenörer och genom samtal lära sig något och även att skaffa kontakter.

Orsaken till att det är fler kvinnor i Orsa, än i andra dalakommuner, som väljer att bli egna företagare tror Anna har flera orsaker.

- En kan vara det "varma" företagsklimatet som finns i Orsa just nu. En annan kan vara att det inte finns något jobb för den utbildning kvinnorna har och då väljer man att satsa på något eget.

- Att kvinnor också kan tveka att ta steget till ett eget företag, kan vara att vi kvinnor vill ha mer trygghet och vara säkra på att något fungerar innan vi sätter igång. Mitt råd är att det är jättebra att vara förberedd, men det gäller samtidigt att inte vänta för länge.

Själv har Anna Kusén en dröm med sitt förtag.

- Det är att om sex - sju år ha genomfört en folkparksturné med min föreställning Cirkus Trudelutt. Det är en enmansföreställning, där jag gör snabba klädombyten till olika karaktärer som cirkusdirektör, akrobaten Jurin och mamma jonglör. Från publiken plockar jag upp barn och föräldrar som får agera clowner, lindansös och mänskliga pyramider. Vad jag vet finns det ingen liknande föreställning i landet, säger Anna Kusén.

Mer läsning

Annons