Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ornitologisk sensation på Hansjöåkrarna

/
  • Upptäckare. Ornitologen Lars Hansson, Orsa, var den som först fick den svartvingade vadarsvalan i kikaren.
  • Värt besväret. När Martin Widén, Gränna, fick meddelandet om den svartvingade vadarsvalan, hoppade han in i bilen och körde de 46 milen till Orsa.
  • Raritet. Den svartvingade vadarsvalan håller till i södra afrika under vintern och flyger sommartid upp till länderna kring Svarta havet och södra europa för att häcka.

Annons

Den svartvingade vadarsvalan håller till i södra afrika under vintern och flyger upp till länderna runt Svarta havet och sydeuropa under sommaren för att häcka. Fågelns storlek är ungefär som en tärna. Totalt har den svartvingade vadarsvalan observerats endast vid ett 20-tal tillfällen i Sverige, och då i landets sydligare delar. Därför är det förståeligt att Lars Hansson blev exalterad när han fick se fågeln på åkrarna norr om Orsa.

Redan på tisdagskvällen meddelade Lars Hansson det kontaktnät ornitologer nyttjar när de upptäckt en raritet. Reaktionen blev den väntade. Redan på onsdagsförmiddagen började ornitologer från landets olika hörn infinna sig vid observationsplatsen. Bland annat kom Martin Widén, Gränna, bland de första.

- Jag såg meddelandet på Bird Messege Service (BMS) redan på tisdagskvällen. Jag hade onsdagen ledig, och när det kom ett nytt meddelande på onsdagsmorgonen att fågeln var kvar, så hoppade jag in i bilen, berättar Martin.

Från Gränna till Orsa är det 46 mil enkel resa, men Martin ångrar inte att han gav sig iväg.

- Fågeln finns kvar här på den plöjda åkern. Nu har jag sett den och det var verkligen värt besväret att åka hit.

Även under torsdagsförmiddagen fanns fågeln kvar och visade upp sig för nya ornitologer som anlänt.

- Bland annat vet jag att några från Skåne är på väg hit. Även en grupp från Umeå, som är på väg till Öland, har sagt att de ska göra en omväg kring Orsa, berättar Lars Hansson.

Mer läsning

Annons