Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kommunledningen nobbar S

/
  • Från vänster: Jan Segerstedt (MP), Mikael Thalin (C), Anette Franz (FP), Anders Jämthagen (M) och Bengt Åke Svahn (KD).

De kommer att bli ett maktskifte i Orsa kommun. I dag presenteras en fempartikoalition bestående av Centerpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet.

Annons

Centerpartiet blev det största partiet i valet till kommunfullmäktige i Orsa som tidigare har varit en S-ledd kommun. Mikael Thalin är det centerpartistiska toppnamnet i kommunen och han kommer att få posten som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

– Orsaborna har sagt ifrån ganska tydligt och markerat att man vill ha en förändring och det är det vi har jobbat för i vårt arbete för att få en majoritet, säger Mikael Thalin.

De borgliga partierna var i behov av att bjuda in Miljöpartiet för att få majoritet i fullmäktige. Nu har den nya koalitionen 16 av de 31 mandaten i kommunfullmäktige och samarbetet med Miljöpartiet ses inte som ett problem.

– Vi har haft en mycket bra diskussion i hela grupperingen och jag ser jättemycket fram emot att jobba med samtliga partier i koalitionen, säger Mikael Thalin.

Miljöpartiets förstanamn är Jan Segerstedt och han vill inte peka ut några särskilda profilfrågor som hans parti kommer att jobba med.

– Vi vill att miljöfrågorna ska genomsyra allt beslutsfattande. Ska jag nämna något vi brinner extra för så är det ju att kunna göra upphandlingarna på så vis att Orsa kommun kan prioritera ekologiska och närodlade livsmedel, påpekar Jan Segerstedt.

Den nya ledningen som tillträder i januari 2015 kommer att börja med en omorganisation av kommunens nämnder. Om allt går enligt den nya koalitionens planer så kommer kommunstyrelsen från årsskiftet att ta över skolfrågorna och de sociala frågorna.

– Detta innebär i praktiken att barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden avvecklas, säger Mikael Thalin.

Vilka personer som blir ordförande i de olika nämnderna kommer att utses i december.