Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar nattvandringen i Orsa – men utmaningar väntar: "Gäller att folk ställer upp"

Den kommande fredagen och lördagen kommer man att börja nattvandra i Orsa. Detta tack vara det lokala engagemanget som vill säkra bygden.
– Man får ut så mycket av att nattvandra och prata med ungdomarna. De har en massa goda idéer bara man lyssnar på dem, säger Stefan Karlsson Hägerman.

Annons

Nu har nattvandringen börjat i Orsa igen. Detta som ett svar på den förstörelse som skedde i byn i slutet av februari.

Premiärturen för vandringen ägde rum redan den 24 februari där fem personer trotsade en svidande kyla och man varvade mellan att vandra och åka bil för att täcka ett större område.

Det var den första turen. Förhoppningsvis inte den sista. I tisdags träffades nämligen en grupp i kommunhuset för att diskutera nattvandringens framtid.

Läs också: Nattvandrare ger sig ut på Orsas gator – en reaktion på all förstörelse

Här träffades man för att diskutera nattvandringen i Orsa.

På detta möte fanns en representant från stiftelsen Nattvandring, kommunrepresentanter, Brottsförebyggande rådet och ett par kommuninvånare.

Under mötet diskuterades nattvandring, grannsamverkan och annat. Anders Jämthagen utsågs som kontaktperson för nattvandringen i Orsa.

Genom ett avtal med stiftelsen Nattvandring kommer nattvandrarna i Orsa få material, stöd samt en försäkring om man deltar i de nattliga promenaderna.

Man beslöt sig också för att ha ett nära samarbete med gänget som redan nattvandrar i Mora som kommer bistå med jackor och vandrare i den mån de kan tills verksamheten har kommit igång i Orsa.

Läs också (Plus): De blev drabbade efter nattens stöldvåg i Orsa: "Riktigt tråkigt"

Anders Ors och Anders Jämthagen startade upp nattvandringar i Orsa 2014. Nu var det läge att ta tag i det igen och Anders Jämthagen, till höger, är numera kontaktperson för nattvandringen i Orsa.

En person som varit engagerad i nattvandring sedan 2015 är Stefan Karlsson Hägerman som drog igång verksamheten i Mora och nu hjälper till med den nya verksamheten i Orsa.

– Man får ut så mycket av att nattvandra och prata med ungdomarna. De har en massa goda idéer bara man lyssnar på dem. Det är givande på det sättet. Sedan träffar man mycket folk man inte kände tidigare, säger Stefan Karlsson Hägerman, som betonar att det rör sig om att vara förebilder i natten snarare än att bevaka buslivet.

– Vi visar att vi bryr oss om området där vi bor. Det ser ungdomarna och det kan ge ringar på vattnet. Kanske reagerar man mer när någon beter sig illa och därmed förebygger vi buslivet, säger Stefan, som hittills aldrig träffat någon som ångrat sig att de engagerat sig i nattvandring.

Läs också: Inbrottsvåg i Orsa – stor skadegörelse

År 2015 startade Stefan Karlsson Hägerman upp nattvandringen i Mora. Två år senare fortsätter verksamheten och nu hjälper man även till i Orsa.

Men den stora utmaningen är just det – att få folk att engagera sig.

För att det hela ska ge resultat bör nattvandringen vara återkommande och konsekvent. Risken är annars att det blir samma 2-3 personer som engagerar sig vid varje tillfälle och deras glöd må vara stark men den kan inte brinna i oändlighet utan stöd.

– Man behöver ju inte vandra hela natten. Kan du en timme är det jättebra. Det är viktigt att folk ställer upp, betonar Stefan.

Den kommande fredagen och lördagen anordnar man den första vandringen i Orsa. Samling blir på Dalagatan 1 klockan 22.00.

Utöver denna nattvandring vill kommunen också få igång en omfattande grannsamverkan. Idrottsföreningar, företag och boende kommer att bli inbjudna till ett informationsmöte i slutet av mars för att få information om detta.

Mer läsning

Annons