Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarförslag om cykelväg till Mora

Orsa kommun har fått ett medborgarförslag av Bo Persson som går ut på att kommunen aktivt medverkar till att en cykelväg skapas mellan Orsa och Mora.
– Många pendlar mellan Orsa och Mora för skola och jobb. En bra cykelväg skulle kunna locka en del att cykla, vilket skulle vara bra för miljön, hälsan och klimatet, säger Bo Persson i sitt förslag.

Annons

Bo Persson pekar också på att stigande bensinpriser gör att allt fler ser möjligheten att cykla, särskilt under den varma årstiden.

– I dag får cyklisterna slåss med timmerbilar och andra trafikanter om det mycket begränsade utrymmet på E45:an som är mycket smal ända fram till Moras kommungräns.

– Mitt förslag är att bygga en kortare cykelväg från gatunätet bakom Statoil fram till Lisselhedsvägen, en sträcka på cirka 500 meter. Söder om kommungränsen kan man asfaltera motionsstigen från Vattnäs och grusvägen längs järnvägen fram till lasarettet. På så sätt kan man skapa en sammanhängande trafiksäker cykelväg till Mora för en mycket låg kostnad.

Kommunstyrelsen ska diskutera medborgarförslaget på måndag, men redan har tekniska nämnden i ett yttrande föreslagit att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska besluta att bifalla motionen.

Tekniska nämnden säger också i yttrandet att genomförandet av gång och cykelväg mellan Mora och Orsa finns med som en del i projektet gällande ombyggnaden av E45. Kommunen kommer att fortsätta framhålla nyttan av cykelvägen mellan kommunerna, men troligtvis kommer den att byggas samtidigt som nya sträckningen av E45.

Som alternativ väg för att slippa cykla bland tung trafik rekommenderar nämnden att man tills vidare cyklar under E45, vidare genom Trunna och förbi hembygdsgården för att sedan ta Lisselhedsvägen till Vattnäs och slutligen grusvägen till lasarettet.

Mer läsning

Annons