Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare fick rätt i högsta domstolen

En markägare i Orsa har fått rätt i Högsta domstolen efter en mångårig tvist med länsstyrelsen angående värderingen av hans fastighet. Högsta domstolen ger markägaren rätt på alla punkter och dömer länsstyrelsen att betala samtliga rättegångskostnader i både fastighetsdomstolen och hovrätten.

Annons

Upprinnelsen till tvisten var när markägaren sålde fastigheten Stackmora 30:8 till en privatperson för 190 000 kronor. Fastigheten är på 2,2 hektar, varav 2,1 var skogsskifte och 0,1 hektar åkerareal.

Länsstyrelsen vägrade dock att ge köparen förvärvstillstånd och hävdade att fastigheten var värd cirka hälften 81 000 till 91 000 kronor på en "fri marknad".

Fastighetsägaren begärde att staten skulle lösa in fastigheten till det pris som hade avtalats vid det ursprungliga köpet, som länsstyrelsen stoppade med hänvisning till jordförvärvslagen. Enligt jordförvärvslagen är staten skyldig att lösa in egendom om köpeskillingen "inte endast obetydligt överstiger egendomens värde med hänsyn till dess avkastning och övriga omständigheter".

Staten hävdade dock att värderingen av den aktuella fastigheten skulle ske mot beaktande av att marknaden för den aktuella fastigheten är begränsad med hänsyn till bestämmelserna om förvärvstillstånd.

I fastigheten ingår jakträtt. Fastighetsägaren gjorde jämförelser med liknande fastighetsaffärer i norra Dalarna och kom fram till att värdet 190 000 kronor inte var oskäligt om jakträtten inkluderades.

Han överklagade till högsta instans. Högsta domstolen ändrar Svea hovrätts dom från 2009 och slår nu fast att staten ska lösa in fastigheten för 190 000 kronor och med ränta från 20 oktober 2007. Högsta domstolen beslutar även att Länsstyrelsen i Dalarnas län ska ersätta fastighetsägaren för rättegångskostnader och ombudsarvode på drygt 160 000 kronor

Mer läsning

Annons