Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft för Orsaskolan

/
  • Linn Särnblad och Emma Viborg målar ett porträtt av Johnny Cash. På varsin sida sitter även porträtt av Elvis och Marilyn Monroe.
  • Emma Björn har gjort en stor väggmålning efter egen design som bland annat är inspirerad av musiken en trappa upp på Orsaskolan.
  • Johanna Jonsson, William Karlsson, Maya Eriksson och Saga Edin är några av de elever som under kreativa veckan på Orsaskolan har jobbat med att måla och utsmycka kafeterian.
  • Johanna Jonsson och William Karlsson målar på en bil som numera pryder en vägg i kafeterian.
  • En bild på en av väggarna i kafeterian innan den målades om och utsmyckades av eleverna.

Skadegörelse och slagsmål. Det var scener som tidigare kunde utspela sig i Orsaskolans kafeteria. Nu har en grupp elever arbetat dag som kväll för att ge kafeterian, och också andra delar av skolan, ett rejält ansiktslyft.

Annons

Det var under Orsaskolans kreativa vecka, som avslutades i onsdags, som de elever som valt bild och formgivning fick i uppdrag att piffa upp och utsmycka skolan.

– Eleverna har varit jätteengagerade och vi har knappt fått hem dem på kvällen! säger fritidspedagogen Monika Olsson. Vi har hunnit med otroligt mycket på de här dagarna. Mycket tack vare att eleverna har samarbetat så bra.

Tidigare har det funnits ett problem med klotter och skadegörelse på Orsaskolan, och Monika Olsson kommer ihåg hur det såg ut i kafeterian i början av höstterminen när hon var ny på skolan:

– När jag började i augusti så var det ju nästan slagsmål här, säger hon och pekar mot kafeterian som nu är full av målande elever, färg och penslar. Hon menar att stämningen har blivit helt annorlunda i och med kreativa veckan och förvandlingen av kafeterian.

Det beslutades att kafeterian skulle ha ett 60-talstema, och därför så pryds den vägg som tidigare täcktes av klotter nu av en vit bakgrund och porträtt av Elvis, Johnny Cash och Marilyn Monroe.

Saga Edin är den elev som ligger bakom porträttet på Marilyn Monroe. Hon är också en av de elever som har varit mest engagerad i projektet.

– Jag håller alltid på och ritar och så. Nu har jag varit på matte halva dagarna och här och målat halva dagarna, och ibland på kvällen. I går var vi kvar ända till klockan sex.

En annan elev som har lagt ned mycket tid på att göra skolans väggar lite snyggare är Emma Björn, som sitter i en tomteluva och gör färdigt en väggmålning. Hon har gjort målningen genom att först göra en skiss som sedan förstorades upp på väggen med hjälp av en overheadprojektor.

– Eleverna ska ha stor eloge i det här, säger Monika Olsson. Det är så många elever som vill vara med och påverka och hjälpa till.

Mer läsning

Annons