Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus framtid för fisketurismen

/
  • Johan Moraeus visar stolt upp sin harr på 1,5 hg som senare fick simma tillbaka ut i forsen.
  • Jonas Rexefjord, Leif Pihl och Johan Moraeus poserar framför älven,
  • Johan Moraeus sträcker fram sin nydoppade hand för att greppa fisken.

Fyra månader efter att Stackmoradammen har rivits och kvarnbyggnadens timmer har gått till flisning trivs harr och öring som fisken i vattnet.
Enligt föreningen "Vattnets vilja" var rivningen första steget mot ett förbättrat fiske i Orsas strömmande vatten.

Annons

Två flugfiskare står i Oreälven och vevar sina flygspön fram och tillbaka. De två herrarna försöker en solig förmiddag i slutet på juli lura någon harr eller öring till hugg i det som numera kallas för Kvarnforsen. En fors är just det som har bildats där Stackmoradammen med dess tillhörande kvarnbyggnad tidigare var placerad. Och detta är något mycket positivt ur miljösynpunkt och ett första steg mot ett framtida Orsa där fisketurismen kan blomma och Siljansöringen åter kan få möjligheten att fortplanta sig obehindrat, anser de två flugfiskarna. Men det krävs flera åtgärder än utgivningen av Stackmoradammen innan dessa drömmar kan bli verklighet, anser Jonas Rexefjord, medlem i Vattnets vilja.

– Givetvis måste det byggas faunapassager eller genomföras utrivningar vid de två kraftverk som ligger nedströms Kvarnforsen. Men det är redan på gång och i princip bestämt att det ska ske, vi hoppas att det sker inom fem till tio år, säger Jonas Rexefjord.

Frågan om Stackmoradammens utrivning har de senaste åren skapat en rad konflikter mellan de olika intressegrupperna i Orsa och många uppfattar det som att samhället har delats upp i två läger.

– Faktum är att det aldrig har funnits något "vi och de". En del personer har slutat hälsa på mig på byn för de tror att det var jag som ville riva kvarnen. Jag har aldrig personligen velat riva kvarnen och utrivningen har hela tiden varit en fråga mellan Nacka tingsrätt och ägaren Fortum, menar Johan Moraeus som precis har dragit upp en mindre harr ur i forsen.

Rexefjord berättar att det har fångats kilosharrar på platsen och sommaren har varit ypperlig sett till fiskarnas bästa med stora mängder insekter som garanterar god födotillgång.

– Fisken har haft en bra sommar men vi fiskare har haft sämre möjlighet att fånga dem på grund av vädret. Men det känns som att vi har sagt så flera somrar i rad nu, snart är det dags för oss att få skörda frukten också, säger Jonas Rexefjord och skrattar samtidigt som Johan Moraeus tar sig upp ur vattnet.

– Tanken är att turisterna ska börja komma till Orsa för fisket i större utsträckning än nu, och det kommer de att göra om det finns stor insjööring att fånga i strömmande vatten. Om turisterna kommer så gynnar det hela Orsa kommun, bara de gäster som jag hade på besök från Stockholm härom veckan handlade för över 3000 kronor på den lokala fiskebutiken, berättar Moraues.

Annons