Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnésällskapet gick i Linnés fotspår

/
  • Guide. Slipstenshuggaren Ulf Svensson guidade Linnesällskapet i Linnés fotspår i slipstensgruvorna.  Foto: Börje Lindh
  • Stenhuggare. Bengt Gilliam visar deltagarna i Linnesällskapet hur ett slipstensämne ansas.  Foto: Börje Lindh

Annons

Under fredagen besökte Linnésällskapet Falun och de tre trädgårdarna i Staberg, Sveden och Puttbo. Efter övernattning i Rättvik ägnades lördagsförmiddagen åt slipstensgruvorna. Guiden Ulf Svensson tog först med sig gruppen till Malungsgruvan, där Torsten Lenner den här sommaren tagit ut stora sandstensblock till byggnadssten med hjälp av vajer. Vidare till den gamla hackstugan, förbi gamla sandstensbrott till Lindågruvan, där fyra slipstenshuggare fanns på plats och visade det gamla hantverket.

- Gruppen var oerhört intresserad och kunnig. Vid lunchen efter det avslutande besöket i slipstensmuseet, var det flera som funderade över varför orsaborna fortsatte med slipstenstillverkningen, trots att man kände till att det var farligt för hälsan. Diskussionen kom också in på vem eller vilka det var som tjänade på att verksamheten fortsatte, berättar Ulf Svensson.

Efter besöket i Orsa, fortsatte Linnésällskapet till Älvdalen med besök i Porfyrmuseet och porfyrverket. På söndagen var resmålen Njupeskär och myrmalsframställning vid Lemmån. I dag, måndag, fortsätter gruppen hemåt längs Österdalälven med ett stopp i Arvsälen för fäbodlunch.

Mer läsning

Annons