Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill sälja Skattunge skola

Styrelsen för friskolan i Skattungbyn har genom ordföranden Hans-Erik West tackat nej till kommunens erbjudande om att hyra kommunens skollokaler i Skattungbyn för 56 367 kronor per månad. Därför har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat föreslå kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att sälja skolan i Skattungbyn under förutsättning att förskoleverksamheten kan vara kvar.

Annons

Kommunstyrelsen kommer att behandla ärendet vid måndagens sammanträde. I handlingarna framgår en dialog mellan Hans-Erik West och kommunalrådet Marie Olsson. Den avslutas med att Hans-Erik West konstaterar att friskolan bara har en intäkt och det är skolpengen.

– Under våra två första verksamhetsår har vi pusslat med intäkter och utgifter för att få ekonomin i balans. Den största utgiftsposten är personalkostnader och sedan kommer lokaler, undervisningsmaterial med mera. Om lokalkostnaderna stiger och om elevpengen är oförändrad så måste vi reducera någon utgift för att hålla ekonomin i balans.

Hans-Erik West säger att friskolan har en lägre hyra i nuvarande lokaler än vad kommunen begär i hyra.

– Konkret betyder det att vi måste reducera någon annan utgift om vi ska kunna ta en högre hyra, vilket skulle vara negativtför verksamheten. Dessutom är ställningstagandet att hyra hela kommunens fastighet en stor fråga för då ska även förskole- och fritidsverksamheten integreras i friskolans regi. Där ser vi ett omfattande arbete att lösa, framför allt personalfrågan.

– Konkret innebär detta att friskolan tackar nej till erbjudandet att hyra den kommunala fastigheten för 56 367 kronor per månad (676 400 kr per år). Kan vi finna en lösning som inte äventyrar vår verksamhet är vi intresserade av att diskutera vidare.

Mer läsning

Annons