Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanonavslutning i Grönklitt

/
  • Kanonslingan. Tävlingsledaren Bror Nilsson är helnöjd med konstsnöspåret inför säsongsavslutningen under helgen med Grönklittsjakten.

Annons

Lördag och söndag är det som 350 - 400 längdåkare kommer att köra Grönklittsjakten. Om någon tror att de kommer att plaska fram i snösörja, så har man ordentligt fel.

- Vi har ett tjockt lager med konstsnö. En snö som håller bra även när det är plusgrader. På flera ställen efter slingan är snötäcket mer än en meter och vi har även lagt upp "depåer" där det finns snö att hämta vid behov. Själv tror jag att det här spåret är fullt åkbart hela månaden ut, säger Bror Nilsson.

Tanken med konstsnöanläggningen till Kanonslingan var att kunna börja säsongen tidigare och även förlänga den i slutet. Årets vinter har verkligen satt anläggningen på prov. Med undantag av ett par veckor i december, när folk plockade trattkantareller längre ner i Fryksåsberget, har spåret varit i toppskick.

- Även under blidvädret var slingan åkbar och många var här och tränade. Det har gett både klubben och Orsa Grönklitt ett finte rykte som säkert snötillhåll bland landets längdåkare. Det är också många klubbar som flyttat sina tävlingar hit och vi har aldrig tidigare haft så många arrangemang.

Inför nästa säsong har Orsa SK lagt upp 6 000 kubikmeter snö under ett lager av bark.

- Den snön har vi som säkerhet för att kunna göra en tidig säsongsstart även om nästa vinter kommer lika sen som årets, konstaterar Bror Nilsson.

Kommande säsong hoppas man också mycket på den nya anläggningen Rovdjurscentrum och Designtorg trä.

- Vi har tidigare saknat vissa byggnader i anslutning till skidstadion. Den nya anläggningen, som ligger endast ett hundratal meter från skidstadion, kommer att få fantastiska lokaler som vi kan nyttja i samband med prisutdelningar med mera. Där finns också en servering som kommer väl till pass.

Samtidigt som längdåkarna har säsongsfinal, så kommer också den stora finalen för hela vintersäsongen i Grönklitt att genomföras under helgen. Finalen drar igång redan på fredagen och fortsätter med en massa inslag under både lördagen och söndagen.

- Vi har inte summerat vintersäsongen än, men sannolikt är att antalet gäster ökat med några procent medan omsättningen ökat med cirka 20 procent, säger Orsa Grönklitts vd Torbjörn Wallin.

Jämfört med andra skidanläggningar i den södra delen av landet innebär det att Grönklitt klarat sig förhållandevis bra.

- Bokningsläget inför vintern visade att vi skulle göra en omsättningsökning på 30 - 35 procent med de hårda satsningar vi gjort. Att vi inte nådde ända fram beror på att vi "tappade" en månad i säsongens början. Nu får vi jobba på att ta igen det tappet under sommarsäsongen.

Säsongsavslutningen hoppas Torbjörn Wallin mycket på.

- Vi har fortfarande fin skidåkning. Speciellt gäller det pisterna på norra och östra sidan av berget där förhållandena är helt perfekta. Bokningsmässigt ser det också ut att kunna bli fullbokat.

Mer läsning

Annons