Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordnära rockstjärna

Annons

Linda Gail Lewis utstrålar ödmjukhet. Trots många år som världsstjärna vid storebror Jerry Lees sida, märks inga spår av divalater. Tvärtom känns hon ovanligt jordnära och enkel. Redan som 14-åring, i början av 60-talet, började hon uppträda med sin bror och besökte Sverige första gången 1971.

- Skandinavien har alltid hört till mina favoritplatser på jorden. Klimatet är perfekt och alla människor är så trevliga, säger Linda Gail Lewis.

- Inte nog med det så finns ju världens godaste kaffe här, tillägger hon.

Efter att ha turnerat med Jerry Lee i 15 år lade hon musikkarriären på hyllan, för att vara hemma med sina fyra barn. Men efter ett tiotal år som hemmafru, blev längtan tillbaka till musiken för stark. Och 1988 gjorde hon comeback som soloartist.

Linda Gail är lika hemma i country, pop och gospel som i rock. År 2000 sålde hon platina med albumet You Win Again; ett samarbete med Van Morrison.

Linda Gail säger att hon inte har något annat mål med sin musik än att få möjligheten att fortsätta ge konserter och spela in skivor.

- Jag älskar mitt jobb! Det är en fantastisk känsla att möta en publik när allt stämmer. Det är som att bli förälskad och kärleken är besvarad.

Sedan en vecka tillbaka är hon ute på Sverigeturné och i lördags kväll spelade hon med sitt kompband, Rockarounds, på Orsa Stadshotell.

- Det är fantastiskt fint runt omkring här, nästa gång ska jag ta med min man hit, säger Linda Gail Lewis.

Hon saknar inte den glamourösa tiden då hon var på turne med sin bror, utan föredrar att besöka små städer som Orsa.

- Jag är uppväxt i en liten stad och jag trivs med att spela så. Man träffar publiken på ett helt annat sätt då, säger hon.

Linda Gail Lewis tycker om att åka tåg på sina turnerer och reser gärna ensam med en bra bok.

- Min bror måste ha livvakter med sig hela tiden, det är skönt att slippa det. Folk stör inte mig på det sättet, berättar Linda Gail.

Men det finns gånger då hon önskar att hon vore mer igenkänd också.

- För ett tag sedan skulle jag ta ett lån på banken och då fick de lov att "googla" på mitt namn för att jag inte hade någon legitimation på mig, skrattar hon.

Hon har träffat många legendariska artister under uppväxtåren i rockmusikens vagga Memphis. En stor del av den tidiga rockmusiken skapades just i Memphis, där fanns inte bara Jerry Lee, utan också Elvis och Carl Perkins. Linda Gail träffade Elvis flera gånger och beskriver honom som en mycket karismatisk person.

Sedan ett par år tillbaka producerar hon musik tillsammans med det svenska rockbandet Refreshments från Gävle.

- Refreshments är mycket bra, de är riktigt retro. Men min största inspiration kommer alltid vara min bror, avslutar hon.

Mer läsning

Annons