Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas har jobbet på Irland

/
  • Jonas Spiris har jobbat i Dublin sedan maj 2010.
  • Orsakillarna Peter Jönsson, Stefan Tillman, Jonas Spiris och Markus Borgenstrand tar gärna en sväng på
  • Jonas firar jul- och nyår hos far och mor i Orsa till 6 januari och har
  • Orsakillarna Peter Jönsson, Stefan Tillman, Jonas Spiris och Markus Borgenstrand tar gärna en sväng på
  • Det finns hur många pubar som helst i den irländska huvudstaden.
  • Orsakillarna Markus Borgenstrand, Stefan Tillman, Peter Jönsson och Jonas Spiris jobbar i Dublin på Irland.
  • Markus Borgenstrand och Jonas Spiris kopplar gärna av med en Guiness.

23-årige Orsakillen Jonas Spiris jobbar på bemanningsföretag i Irlands huvudstad Dublin. Han svarar för dataföretaget IBM:s support till svenska företagskunder.
– Det är ett roligt jobb, och Dublin är en stad med ung befolkning, så det händer något hela tiden. Jag stortrivs.

Annons

Just nu firar Jonas jul- och nyår hos far och mor hemma i Orsa.

– Min arbetsuppgift är att vara kvalitetsspecialist för support till olika europeiska företag. Jag har den bärbara med mig hem till Orsa för att kunna jobba lite på distans.

Jonas har varit stationerad i Dublin sedan maj 2010.

– Innan dess var jag säljare på Monetar i Mora i tre år. En kompis tipsade mig om jobbet på Irland. Det var ganska lätt att få det. De frågade inte efter vilket CV man hade utan var mest intresserade av vad man ville och kunde, och om man blivit rekommenderad. Anställningen bygger väldigt mycket på rekommendationer. Som alla andra fick jag börja i "helpdesken".

Han bor 20 minuters promenad från arbetsplatsen som ligger ungefär en och en halv mil utanför Dublins centrum i ett område som heter Waterville i Blanchardstown.

– Arbetsplatsen ser ut som ett typiskt callcenter där vi sitter vid egna bord och bås och arbetar. Vi har egen resturang och ett kafe på jobbet. En vanlig dag för mig är att jag kommer in klockan sju på morgonen, loggar på och gör lite rapporter. Sedan under dagen analyserar jag enkäter, som anställda på de företag vi supportar skickar in, och försöker ta fram en plan på hur vi ska kunna förbättra. En typisk dag för den som är anställd som helpdesk-agent är att börja klockan sju, ta samtal och göra lite mejl i två timmar, sedan ha 15 minuters rast och kring elvatiden har man 30 minuters lunch och sen har man en ny rast kring 13.00 och slutar 15.30. Alla jobbar åtta timmar per dag.

Jonas är nöjd med lönen. Han är anställd av Manpower, som i sin tur anlitats av IBM.

– Ingångslönen är cirka 22 000 euro per år efter skatt. Jag tjänar ungefär 24 000 euro nu och får ut lön varje torsdag. Jag delar lägenhet med två killar från Dalarna. Vi betalar 900 euro i månaden för en färdigmöblerad lägenhet. Det är väldigt smidigt och enkelt, bara att ta med sig en resväska och börja jobba.

Unga människor dominerar stadsbilden i Dublin. Det är en internationell storstad.

– I Stockholm kommer ungefär 25 procent från andra länder, i Dublin är 45 procent från utlandet. Det finns hur många pubar som helst. Jag tror att Dublin är den stad i Europa som har flest singlar. Klimatet är sådär, inte så mycket regn som jag trodde, men det blåser en hel del. Vi har klädkod, kostym och skjorta. Maten är sådär, pommes frites till allt, till och med till lasagne och nachos.

Enligt Jonas finns det grovt tillyxat två typer av svenskar som jobbar i Dublin.

– Många ser det som en semestergrej, att få åka hit och partaja några månader. Sen är det vi som stannar kvar och ser till att få erfarenhet. Jag rekommenderar gärna att börja jobba på Irland. Blir man rekommenderad vet man att man alltid har någon att vända sig till. Är man arbetslös och inte har någon erfarenhet är det ett perfekt alternativ att söka jobb på Irland.

Mer läsning

Annons