Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joep är Dalarnas enda skridskodomare

/
  • Joep Meens är med i en arbetsgrupp med arrangörer från hela landet för att samordna motionslopp på skridsko.– Genom ett samarbete mellan de evenemang på skridsko som förekommer i landet kan vi skapa förutsättningar för världens bästa skridskoland, som ett varumärke, säger Joep Meens.
  • Joep Meens är med i en arbetsgrupp med arrangörer från hela landet för att samordna motionslopp på skridsko.– Genom ett samarbete mellan de evenemang på skridsko som förekommer i landet kan vi skapa förutsättningar för världens bästa skridskoland, som ett varumärke, säger Joep Meens.

Joep Meens, som är aktiv i Orsa-Mora Skating, är Dalarnas enda skridskodomare. För några år sedan gick Joep en utbildning i Skridskoförbundets regi. Nu åker han runt i landet som domare vid hastighetstävlingar i skridsko på isovaler med 400 meters banor.
Dessutom sitter han med i en arbetsgrupp med arrangörer från hela landet för att samordna motionslopp på skridsko.

Annons

– Genom ett samarbete mellan de evenemang på skridsko som förekommer i landet kan vi skapa förutsättningar för världens bästa skridskoland, som ett varumärke, säger Joep Meens.

Orterna är Östersund, Orsa-Mora, Falun-Borlänge, Uppsala och Piteå.

Tanken är att få de olika evenemangen att inte krocka tidsmässigt samt att ordna en Maratoncup i serieform där deltagarna lockas att delta i alla arrangemangen.

– Det var den 1 september i år som samarbetet inleddes. Den knyts ihop i flera olika grupper. Personligen sitter jag med i arbetsgruppen tillsammans med en styrelseledamot från Skridskoförbundet, Nils Larsson, som är engagerad i motionsloppen. Den tredje deltagaren i arbetsgruppen kommer från Dala Speedskating.

Joep Meens berättar även om flera grupper inom samarbetet, bland annat en som anknyter till turismen.

– Det lär dröja något år innan resultat syns från samarbetet. Vi i Orsa-Mora anordnar SM-Maratontävlingar för tredje året i rad. Grunden finns för att utveckla en Maratoncup tillsammans med de övriga arrangörerna.

Kontakterna med Skridskoförbundet har för Moras vidkommande utvecklats via det återkommande sommarläger som skridskoförbundet genomfört under en vecka. I somras firade lägret 20 år med en tävling i inline.

Joep kommer ursprungligen från Nederländerna. I dagarna har han bott i Skattungbyn under 30 år. För cirka tolv år sedan var det en lärarkollega, som fick Joep att intressera sig för skridskoåkning. För några år sedan gick han domarkurs under en långhelg.

Nu reser han runt till cirka två till tre evenemang per år. Förra säsongen var han en av två huvuddomare under långdistanstävlingen i SM för gemensam start i Sundsvall.

– Den här säsongen har jag varit huvuddomare vid två tävlingar, senast i Göteborg i början av december.

Enligt Joep är det mycket att hålla reda på. Exempelvis att gå igenom startlistan så att den stämmer med aktuell seedning samt att ta hand om eventuella överklaganden med mera.

– Det är stimulerande att resa runt till de olika arrangemangen och träffa människor med samma intresse. De brukar bli imponerande när jag berättar om de möjligheter till naturis, som vi förfogar över i Mora och Orsa.

Joep konstaterar att det är flera domare i Sverige. Det finns en speciell grupp som får döma på internationella mästerskapstävlingar. Men på sikt krävs en rekrytering, då domarkåren är ålderstigen. Nämnas kan att det i landet finns endast en handfull så kallade starters, som har viktig roll att starta de olika heaten i hastighetsåkning.

Joep upplyser även om kommande kurser i skridskoteknik i Mora. Den ska ledas av elitåkaren Sebastian Falk på söndagar under vintern med start den 8 januari.

Mer läsning

Annons