Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovslagarre i Orsa: Hästar är personligheter

/
  • Det finns mycket hästar härikring så nog finns det jobb för hovslagare Markus Nilsson.

Emil i Lönneberga får sin häst tack vare att han begriper att hästen som ska skos är kittlig. Är hästar verkligen kittliga?
– Det är väldigt olika, men visst kan hästar vara kittliga. Det är väldigt individuellt. Hästar är personligheter, säger Markus Nilsson, hovslagare med bas i Orsa

Annons

Hästarna har blivit fler och fler. Så nog behövs det hovslagare. Det tog Markus Nilsson fasta på. Sedan närmare ett år är han färdig och av Jordbruksverket godkänt hovslagare.

Det ställs många krav på den som vill bli hovslagare (se faktaruta). För Markus Nilsson som sysslat med och gillat hästar i hela sitt liv började resan mot yrkes med en praktikperiod hos en hovslagare i Kalix. Sedan följde inträdesprovet för själv utbildningen.

– Vi fick bland annat springa i tre kilometer för att visa att vi har orken att sko en häst, göra ett smidesprov och kolla upp en häst ordentligt för att visa att vi hade kunskap om hästar, berättar han.

Utbildningen, som Markus gick i Wången, avslutades med ett slutprov. Sedan dess har han arbetat i på Idrefjäll både med att sko hästar och att guida turer.

– Nu ska jag snart till Wånga igen för att kolla att jag har kunskaperna i behåll.

– Vi är ju inte så många hovslaga, så vi har hela tiden möjlighet att ringa till Wånga eller till våra kolleger om vi blir osäkra eller undrar över något.

Efter arbetet i Idre Fjäll jobbar han nu som egenföretagare från Orsa. Men hovslagare brukar åka runt där de behövs. För Markus del blir det i första hand norra och västa Dalarna och Siljansområde.

– Jag bara skor. Under utbildningen fick vi lära oss att smida en hästsko från grunden. Men för att smida behöver man bland annat en ässja, så det får anstå tills vidare.

För ett antal år sedan pratades det mycket om hästskor i aluminium. Är de fortfarande lika aktuella?

– Nja, i dag är det huvudsakligen järnskor. Travare använder fortfarande en del aluminium. Men aveln har gått starkt framåt så travarna behöver knappast några skor under tävlingen i dag och däremellan använder de vanliga järnskor.

Hur ser det ut, får du några kunder?

– Jaha, det finns mycket hästar härikring.

Vad kostar det att sko en häst?

– En vintersko kostar mellan 40 och 50 kronor. Till detta kommer arbetskostnaden, och eventuellt sulor och broddar. Men hästen har ju fyra ben. En fullständig vinterskoning brukar gå på mellan 1 200 och 1 300 kronor.

Hur ofta måste man sko?

– Ungefär var åttonde veckor, beroende på hur hoven växer. Men på vintern blir det mindre slitage så ofta kan man använda skon i två perioder.

Mer läsning

Annons