Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gör inte nationalpark av Koppången"

/
  • Avbryt. Rör inte Koppången och gör inte området till nationalpark. Låt den orörda naturen vara som den är i dag och låt oss få nyttja området som vi gjort i århundraden, säger Björn Sinders, ordförande i Orsa jaktvårdskrets.  Foto: Börje Lindh

Annons

Koppången är i nuläget naturreservat och Orsa jaktvårdskrets var i allra högsta grad involverad vid bildandet av reservatet.

- Det vi kämpade för var att få behålla jakten på det området som hade tagits ut till naturreservatet., berättar Björn Sinders.

Representanter för kretsen var till Stockholm och framförde sina synpunkter för Naturvårdsverkets generaldirektör. Träffar hölls också med landshövdingen i Dalarna och ansvariga tjänstemän på länsstyrelsen.

- Till en början var det hårda tag, men så småningom närmade vi oss varandra. Vi hävdade, och hävdar fortfarande, att all jakt på Koppången ske kunna ske enligt gällande jakttabell som regering och riksdag bestämt. Länsstyrelsen i Dalarna, som förordat inskränkningar i jakten, fick också bakläxa av dåvarande regeringen för sitt agerande.

När Naturvårdsverket nu fört fram att man vill göra Koppången till nationalpark, sätter Orsa jaktvårdskrets och berörda viltvårdsområden sitt hopp till det uttalande Johan Bodegård, Naturvårdsverket, gjorde i samband med att planerna presenterade i våras. Enligt honom är det lokala engagemanget viktigt om nya nationalparker ska bildas. Finns det ett starkt lokalt motstånd blir det ingenting.

- Orsa jaktvårdskrets har redan skickat sin skrivelse till Naturvårdsverket. Jag vet också att Slättbergs bysamfälligheter och Slättbergs viltvårdsområdesförening arbetar på en gemensam skrivelse. Andra byar som är berörda är Orsbleck, Oljonsbyn, Åberga och Nederberga, säger Björn Sinders.

Det som jaktvårdskretsen är rädd för är att den jakt man kämpade för vid bildandet av Koppångens naturvårdsreservat kommer att bannlysas och försvinna.

- Vi vill att Koppången förblir det reservat det är i dag. Att göra Koppången till nationalpark kommer inte att gynna området utan tvärt om. Det kommer att bli mycket större åverkan på denna orörda natur som vi och våra förfäder skapat. Låt istället Koppången vara som den är i dag och låt oss få nyttja den som vi gjort i århundraden, säger Björn Sinders.

Mer läsning

Annons