Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjebesked till SCoTT

/
  • Michael Rocking, rektor för Scandinavian College of Travel & Tourism, gläds åt att rättigheten att bedriva yrkeshögskoleutbildningar förlängts i ytterligare två år.

Scandinavian College of Travel & Tourism (SCoTT) i Orsa har fått ett glädjebesked.
– Det är att vi fått våra ansökningar godkända att bedriva yrkeshögskoleutbildningar. I praktiken innebär det att vi har klartecken att starta våra tre utbildningar både år 2012 och 2013. Därmed vet vi att SCoTT kommer att existera och fortsätta verksamheten i alla fall fram till 2015, säger rektor Michael Rocking.

Annons

Inte mindre än 1 127 ansökningar kom in i 2011 ansökningsomgång om att få starta yrkeshögskoleutbildning (Yh). Ansökningarna motsvarar ungefär 30 900 platser. Det har varit möjligt att ansöka om statsbidrag/särskilda medel för två utbildningsomgångar med start tidigast 2012.

Av ansökningarna har 330 beviljats, vilket motsvarar 8 938 utbildningsplatser. Det innebär att myndigheten har beviljat 20 procent av de inkomna ansökningarna, vilket också motsvarar 29 procent av de sökta utbildningsplatserna.

SCoTT fick alltså samtliga tre yrkeshögskoleutbildningarna godkända att starta 2012 och 2013. De tre utbildningarna är Skandinaviska Reseproducentutbildningen, Skandinaviska Hälso- och turismutbildningen samt Skandinaviska Turism- och skidlärarutbildningen.

– Just nu har SCoTT 180 elever. Om vi inte hade fått klartecken att fortsätta utbildningen, hade antalet elever halverats till hösten. Nu vet vi att SCoTT fortsätter verksamheten till 2015. Det innebär samtidigt att vi existerar till vårt 30-årsjubileum, eftersom utbildningen startade 1983, säger Michael Rocking.

– Att våra ansökningar blev godkända är oerhört värdefullt. Vi kan behålla vår personal och kan fortsätta verksamheten ograverat.

Även för Orsa kommun är tillskottet av 180 elever i åldern 20 - 30 år värdefullt.

– Det är en åldersgrupp som annars lämnar Orsa för studier eller arbete. Nu får Orsa också ett skatteutjämningsbidrag när eleverna skriver sig här. Det är på 40 000 kronor per elev vilket ger kommunen 3,6 miljoner kronor. Andra effekter som är positiva för Orsa är att eleverna hyr bostäder och konsumerar.

Av tidigare årskullar har några få stannat kvar i Orsa.

– Nu jobbar vi på att vi ska bli bättre på att få behålla fler. Tillsammans med Näringslivskontoret försöker vi hitta lösningar på att eleverna ska bli bofasta, kanske som entreprenörer av olika slag.

Mer läsning

Annons