Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkaktionen arbetar för steg 2 i rovdjursfrågan

Annons

Vid måndagens kommunfullmäktige i Orsa hade Folkaktionen genom Nils Björklund och Hans Ruste tilldelats en timme att redogöra för Folkaktionens syn på rovdjursfrågorna.

- Vi har erbjudit ett besök hos kommunfullmäktige i Orsa, Mora, Rättvik och Älvdalen. Orsa var först ut att lyssna och vi anser det av största vikt att informera de lokala politikerna. Vi lever ju i en demokrati och då är det genom politikerna man har en möjlighet att påverka, säger Nils Björklund.

Vid informationen gavs en återblick vad som hänt sedan björnar, vargar och lodjur börjat öka i antal.

- Vad vi vill framhålla är att Folkaktionen inte bedriver något rovdjurshat. Vi vill istället att alla, särskilt politiker, ska vara insatta i vad deras beslut ger för resultat. Bestämmer man sig för att det ska finnas ett visst antal rovdjur i ett område, så ska man också vara medveten om att man samtidigt säger nej till annat. I nte minst märks det genom att vår tidigare världsunika älgstam nu håller på att haverera i rovdjurstäta områden.

Nils Björklund anser att man inte fattar rovdjursproblemen, förrän man drabbats själv.

- Det är inte många år sedan det fanns en större vargfamilj i Furudal. Vi i Orsa hörde talas om den, men tog ingen större notis om vad som var på gång. Första reaktionen för mig personligen var, när jag hörde att ett år hade det sålts endast ett jaktkort för småvilt i Furudal. Nu har vi ungefär samma situation i delar av Orsa, Våmhus och Mora.

- Det här innebär att om man låter rovdjurstrycket bli för stort, så säger man också nej till löshundsjakten och att flera av vår unika jakthundar dör ut. Samtidigt minskar antalet jägare med duktiga hundar, vilket innebär att ingen kan hjälpa till när det gäller spårning av skade djur eller bortstötning av störande djur.

Det är balansen mellan rovdjur och övriga intressen som Folkaktionen vill lyfta fram.

- Det är näst intill komiskt när en miljöåklagare i Skåne, som vare sig har hundar eller andra djur, ska ta beslut som rör vårt område. Det är därför vi anser det ytterst viktigt att rovdjursfrågorna ska behandlas så att de får en lokal förankring där lokalbefolkningen får vara med och bestämma. Vi anser också att ansvaret för att hantera rovdjursfrågorna ska ges tillbaka till jägarna eftersom Länsstyrelsens tjänstemän visat att de inte klarar den här uppgiften.

Mer läsning

Annons