Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera stjärnor än någonsin på Skeers Folkets park

/
  • Solfångare i miniatyr. Per och Eva visar dess funktion i en liten modell.
  • En synvilla. Genom att lägga en mörkt glas ömsom på ena och ömsom på andra ögat men ändå titta med båda så uppleva hur skuggorna rullar åt olika håll.

Annons

- Den stora hallen inomhus på Skeer används inte under alla delar av året. Förhoppningen är att installera ett planetarium i ett hörn av hallen, berättar Per Broman.

Planetariet är en konstgjord stjärnhimmel, som via en stor dator som projicerar fram bilder under en vävd duk som höjer sig likt en kupol.

I en bekväm viloposition kan resenären uppleva en visuell och realistisk synfärd genom ett universum.

En höjdarkänsla, som ska kombineras med utställda föremål, som besökarna aktivt och nyfiket kan studera in under en rundvandring både inom - och utomhus.

- Det har tidigare funnits ett litet barnens Zoo bakom Skeers kontorsbyggnad. Vi kunde bygga upp det igen med lite smådjur och växter samt skapa en intressant vetenskapsmiljö utomhus, säger Eve Berg.

Bland inslagen utomhus tänker Per Broman bland annat på meteorit simulator.

Permanenta teman för utställningen är astronomi, geologi och vetenskapshistoria.

Skolklasser ska kunna komma på besök och ta del av tillfälliga utställningar. Turister är en annan målgrupp.

Eva Berg och Per Broman har stora och mångåriga kunskaper i special pedagogik respektive vetenskap, som passar bra att mixa ihop till att presentera en Kosmospark

Bakom deras initiativ finns en tanke på att intressera ungdomar för naturvetenskaplig och tekniska utbildningar. Både i Siljansbygden och landet i stort har intresset svalnat för studier i teknik och naturvetenskap de senaste åren.

Första tanken var att skapa Kosmos Bakgård i Våmhus.

- Sedan när vi skulle presentera vår idé för skolchefer i Norra dalarnas kommuner fick vi ett tips om Skeer från Orsas näringslivschef Ola Granholm.

Eva och Pers förhoppning är att utställningen ska bli permanent på Skeer. Båda betonar att scenen ska bli kvar i stora konserthallen.

- Vi kan ha underhållande science shower och givetvis ska artister och andra underhållare fortsätta att uppträda vid behov.

Investeringskostnaden beräknas till 1,5 miljoner kronor och en realistisk årsomsättning är två miljoner för att driva och utveckla centret.

Turistbesök beräknas inbringa en halv miljon till omsättningen och den resterande delen kan förhoppningsvis täckas genom avtal med skolor.Om några veckor ska Per och Eva träffa ledningen för Stiftelsen Skeer och även andra intressenter för att satsa på Skeer. Då kanske drömmen om en stjärnhimmel uppe på Skeer kan bli realistisk.

Mer läsning

Annons