Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem personer kolmonoxidförgiftades – fastighetsägaren frikänns från brottsmisstankar

En man från Orsa kommun som åtalats misstänkt för framkallande av fara för annan samt grovt vållande till kroppsskada har frikänts av Mora tingsrätt.
Händelsen som låg bakom misstankarna inträffade i november 2015 då fem personer kolmonoxidförgiftades i en fastighet i Orsa kommun.

Annons
En man från Orsa kommun som åtalats misstänkt för framkallande av fara för annan samt grovt vållande till kroppsskada har frikänts av Mora tingsrätt. Detta efter en händelse i Orsa kommun där fem personer kolmonoxidförgiftades, bland annat eftersom en skorsten inte hade sotats. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

10-årige Noel har ett museum av antikviteter - syntes i "Antikrundan" från Orsa

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

I november 2015 inträffade en händelse i en bostad i Orsa kommun, där fem personer var nära att mista livet. Orsaken var kolmonoxidförgiftning, som orsakades av att rökgaser trängde in från skorstenen och vidare in i lägenheten där de fem personerna låg och sov. De fem personerna behövde akut sjukvård efter händelsen.

Mannen som ägde fastigheten i fråga har erkänt att han lät elda i pannan, trots att det var totalstopp i skorstenen och trots att anläggningen var belagd med nyttjandeförbud. Mannen har dock bestridit ansvar för brott eftersom han uppgett att han inte kände till dessa båda omständigheter.

I tingsrättsförhandlingarna har mannen och de fem målsägandena berättat sina versioner av händelseförloppet. Ett par av målsägandena har berättat att de kände en märklig lukt i lägenheten innan de gick och lade sig. Sedan vaknade de upp tidigt på morgonen och mådde väldigt dåligt. Ett par av dem blev medvetslösa.

Mora tingsrätt anser att utredningen visar att skorstenen inte hade blivit sotad och att fastighetsägaren inte hade fått något dokument där det framgick att anläggningen hade belagts med nyttjandeförbud. Dessutom anser tingsrätten att det råder delade meningar bland de som hörts i målet om den oljebrännare som funnits i byggnaden och om denna hade varit i gång under natten eller ej och om detta i så fall hade kunnat skapa rökgaserna i skorstenen.

Sammantaget anser tingsrätten att det inte går att bevisa att fastighetsägaren har begått brotten som han misstänktes för och därför frikänns han från misstankarna om grovt vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons