Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag att beställa plantor

/
  • Här sover just nu 10 miljoner plantor som kommer att bli till nästen 5 000 hektor nya skogar så småningom.

– Jo, det börjar bli dags från nästa vecka att beställa plantor till årets säsong.
Det säger Bror Nilsson, platschef på Tallheds Plantskola.
– Framförallt är det viktigt att beställa granplantorna i tid. Ifjol tog de slut.

Annons

Just nu sover alla plantor gott i fryshusen runt om i landets plantskolor. Och skogsbruket väntar mest på att det ska frysa till ordentligt, gärna komma lite snö också så att vinterjobbet i skogarna kan sätta fart ordentligt.

Men det står inte på innan det är dags för planteringssäsongen. De senaste åren har suget efter plantor varit stort - inte så underligt egentligen med tanke på storstormarna Gudrun och Per. Efter deras härjningar måste det ju planteras större ytor än normalt.

Har ni packat in allt i frysen?

– Vi blev klara med inpackningen i strax före julafton, berättar Bror Nilsson.

Runt 10 miljoner plantor finns nu i fryshuset på Tallhed. Runt 75 procent är tall, 20 procent gran, tre procent contortatall och två procent övriga trädslag, det vill säga sibirisk lärk, masurbjörk och vårtbjörk. De plantorna räcker till närmare 5 000 hektar nya skogar.

– Ifjol blev det brist även på tall, men det tror jag vi klarar i år. Tillgången på sibirisk lärk, masurbjörk och vårtbjörk är dock inte så stor. Så här gäller det att vara tidigt ute, om man vill ha.

Har ni andra mera ovanliga trädslag också, till exempel svartgran eller andra som kan vara intresserade för skogsägare som vill prova något nytt?

– Det går att beställa i stort sett vilka trädslag som helst. Men då måste man förstås vara ute minst ett år i förväg. Men beställer man i tid kan vi få fram det mesta, säger Bror Nilsson.

Annons