Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondens vardag i Viborg

/
  • Hovslagare. Det blir allt fler hästar i Orsa och hovslagaren Magnus Dubbäck demonstrerade hur man skor en häst.
  • Gärdesgård. Börje Ax visade och berättade om hur det går till att stängsla en gärdesgård.
  • Mästare. Nissgärdsgårdens ägare Chris Wurst är gammal svensk mästare i fårklippning och vid gårdsdagen visade han sin skicklighet.

Annons

Chris Wurst vill inte ta åt sig äran av ett ett par hundra personer infann sig på Nissgärdsgården för att ta del av gårdsdagen.

- Det är min sambo Fia Bernle som varit den drivande kraften. Vi har resonerat och tänkt i olika banor för att öka intäkterna så att gårdens ekonomi går runt. En gårdsdag för att visa vad vi jobbar med, plus andra aktiviteter var något Fia tände på och genomförde.

Chris Wurst var själv en av huvudattraktionerna. För tio år sedan blev han svensk mästare i fårklippning och inför publiken visade han att takterna sitter i. En gång mästare, alltid mästare, som man säger i boxningsvärlden.

- Här på gården arbetar vi i huvudsak med får och landskapsvård. Själv åker jag också runt i landet och klipper får. Mina kunder finns från Örnsköldsvik i norr och ner till Södermanland. Även på Åland har jag några gårdar som jag besöker regelbundet.

Under gårdsdagen kunde besökarna ta del av gårdens djur med lamm, får kor och hästar. Det fanns också tillfälle att ta del av skoning av hästar, gärdesgårdstillverkning, traktortävling, uppvisning med och barnridning på islandshästar med mera.

- Vi hade också försäljning och utställningar av olika slag. Grundtanken där var att allt som visades och såldes skulle ha någon anknytning till Orsa och vara hantverksmässigt tillverkat. Vad vi ville undvika var att gårdsdagen skulle få någon marknadsstämpel över sig.

När tidningen pratar med Chris Wurst har de sista besökarna lämnat gården. Om det blir någon fortsättning nästa år kan han inte svara på i dagsläget.

- Just nu känner vi oss trötta och slitna. Det är mycket man ska ordna med innan själva visningsdagen. Men, när vi hämtat oss efter den här dagen, så är det nog mycket troligt att det blöir en fortsättning nästa år.

Mer läsning

Annons