Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkottar rovdjursutställning - får inte visa döda djur

/
  • Avstår. När vårt informationsmaterial censureras, har vi valt att avstå från medverkan i sommarutställningen, säger Nils Björklund, ordförande i Dalaavdelningen av Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik.  Foto: Börje Lindh

Annons

Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik har en informationsfolder där det visas bilder på tamdjur och hundar som dödats av rovdjur.

- Vi hade tänkt bygga vår utställning kring material från foldern. Nu fick vi information från både representanter för Orsa kommun och Orsa Grönklitts vd att man i styrelsen beslutat att inte tillåta bilder på rovdjursdödade tamdjur och hundar.

- Motiveringen till beslutet, enligt de uppgifter vi fått, är att barnfamiljer tagit illa upp av bilderna vid tidigare utställningar.

Nils Björklund accepterar att Orsa Grönklitt inte vill bedriva rovdjurspolitik, men anser samtidigt att det är oacceptabelt att förtiga sanningen om rovdjurens negativa konsekvenser.

- Varje dag visas bilder i tv på människor som dödats, men vi får inte visa bilder på dödade tamdjur. Om det nu är så att barnfamiljerna tar illa upp av bilderna, så kan man samtidigt ställa sig frågan hur de djurägare känner sig som får sina djur rovdjursdödade.

- Faktum är att rovdjur dödar tamdjur och hundar. Att vi lever i den verkligheten är det budskap vi vill föra ut. Att det budskapet censureras är en katastrof för oss. Vår organisations syfte är att tillvarata djurhållarnas, fäbodbrukarnas, jägarnas och övriga landsbygdsbors intresse. I detta ligger självklart att visa sanningen om den verklighet vi med vargrevir och en av landets tätaste björnpopulationer lever i. Inte enbart lokalt i Orsa, utan också i angränsande kommuner.

Mer läsning

Annons