Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnar från Orsa reser i världen

/
  • Björnungen Junior är inte förväntansfull, han vill vara hemma i Dalarna och i sin hemort Orsa.
  • Under sin resa runt om i världen har björnen Junior hamnat i Egypten.

"Juniors första resa" är en ny bok om en björnunge som tillsammans med sin familj reser ut i världen och besöker bland annat Storbrittanien, Egypten och Kina.
– Björnfamiljen bor i Orsa och först är inte björnungen Junior särskilt exalterad när familjen ska lämna huset vid Orsasjöns strand, säger Karolina Eklöv som illustrerat boken med 18 färgglada bilder.

Annons

"Juniors första resa" är resultatet av ett projektarbete i Martin Koch-gymnasiet i Hedemora där Karolina tillsammans med Emelie Katajisalo, Josefin Andersson och Jessica Mourujärvi startade UF-företaget Junior UF (Ung företagare).

– Vårt projekt blev att skapa en barnbok riktad till barn i åldern 3 - 5 år och vår målgrupp är föräldrar samt mor- och farföräldrar, säger Karolina Eklöv, som är VD och illustratör i Junior UF.

Boken har redan uppmärksammats och den logotype som Karolina Eklöv skapat tog sig till finalen bestående av de sex bästa logotyperna i Dalarna.

– Extra roligt är det att vi blivit utvalda att resa till en internationell UF-mässa i Tallin. Där kommer boken att säljas på estniska, berättar Karolina Eklöv.

– Vi har också kontaktat Björnparken i Orsa och eventuellt kommer boken att säljas där i ett senare skede. Den kontakten kommer vi att återuppta under våren. Nu under vintern har vi ägnat oss åt att få boken färdig och åt julhandeln.

Karolina berättar att Orsabjörnarna besöker ländernas huvudattraktioner och att författarna på 16 sidor försöker berätta om dem på ett roligt, fantasifullt och enkelt sätt.

– Vårt mål med boken är att minska främlingsfientligheten, starta tankar för att hitta på alternativ till en mer miljövänlig livsstil, ge en inblick i olika kulturer, skapa nyfikenhet och låta barnen veta att de kan hjälpa till att lösa problem och vara till hjälp.

Ett textexempel ur boken är när den inte allt för exalterade björnungen Junior ska åka med familjen från huset vid Orsasjöns strand.

"Men björnungen Junior är inte förväntansfull, han vill vara hemma i Dalarna och i sin hemort Orsa, med sina vänner och allt han redan känner till. Familjen vill verkligen att Junior också ska tycka att det ska bli roligt. Till slut har de övertygat Junior, och han sätter sig i den röda bilen. Men han följer bara med för att han måste."

Mer läsning

Annons