Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsa säger ja till "Projekt Meteorum"

Kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig vid senaste sammanträdet bakom finansieringen av "Projekt Meteorum". Projektet är ett samarbete mellan Siljanskommunerna med syfte att skapa geoturism i området.

I en "fördjupad projektbeskrivning" anges att Siljansbygden har en dold tillgång i den unika geologin som skapades av meteoritnedslaget.

"Siljansområdet är geologiskt sett unikt, Detta är givetvis det viktigaste argumentet för att arbeta för en geopark just här. Det är västra Europas största meteoritkrater", skriver Sara Johansson, som gjort ett examensarbete vid institutionen för geovetenskap vid Uppsala universitet, om geoturism i Siljansområdet.

Hon konstaterar att Projekt Meteorum ligger helt rätt i tiden. "Att en geopark i Siljansområdet skulle locka besökare från när och fjärran råder det ingen tvekan om. Intresset för geoturism är stort runt om i världen och växer för varje år".

Syftet med parken är att utveckla ett unikt nationellt och internationellt besöksmål, som ger förutsättningar för den småskaliga entreprenören inom turism.

En beräkning i projektbeskrivningen säger att geoparken skulle dra cirka 120 000 besökare, ungefär lika många som Dalhalla. Parken skulle kunna bli Sveriges första geopark, som blir godkänd av Unesco.

I projektbeskrivningen listas ett stort antal besöksmål i området, exempelvis Dalhalla i Rättvik, Nordens största fossila flygsandfält i Bonäs, Mora, Slipstensgruvorna, Helvetesfallet och Storstupet i Orsa, Leksands kalkbruk och kalkbrott.

Rättviks kommun är projektägare, som bildar styrgrupp med näringslivschefer, länsstyrelsen, Region Dalarna, samt representanter från näringslivet. Kungliga vetenskapsakademien har föreslagit Siljansområdet att bli Sveriges första geopark.

Totalt beräknas projektet kosta 2,4 miljoner kronor, varav det mesta, 1,6 miljoner är personal och köp av tjänster. De fyra kommunerna ska svara för 150 000 kronor vardera. Region Dalarna bidrar med 600 000. Strukturfondsstöd ur regionala fonden beräknas ge 1,2 miljoner kronor.

Beslutet i Orsa kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdag baserar sig på att övriga intressenter svarar för sin andel.