Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa – öppet när kunderna behöver?

/
  • Sitter säkert. Glenn Brus tror på sin affärsidé om att erbjuda service som kunderna efterfrågar.
  • Glenn Brus dyker ner i en Volvo 940 för att utföra service.
  • Martin Sundberg har arbetet extra vid kaptens Motor sedan hösten 2011. I år tog han examen och arbetar nu heltid på verkstaden. Här skruvar han bort hjulen på en husbil för att kunna justera handbromsen.
  • Näringslivschef Joakim Larsson.

I Orsas näringsliv finns både möjligheter och utmaningar. Joakim Larsson, näringslivschef, menar att det är dags att tänka nytt kring företagande i Orsa, något som Glenn Brus har gjort med sin bilverkstad Kaptens Motor.

Annons

I dagsläget har besöksnäringen utvecklats till den största branschen i Orsas näringsliv. Detta med Grönklittsgruppen som motor, menar Joakim Larsson.

– Sommaren i Orsa har varit bra med hög beläggning. Den gemensamma satsningen där företagare och kommunen har sålt in Orsa som en plats för sol, bad, musik och fest till norrmän har också fallit väl ut, säger han.

Generellt sett ligger kommunen bra till vad gäller besöksnäringen. Men det är inte alltid enkelt att gå från att vara en kommun som livnär sig på skogsarbete och industri, till att ha servicenäringen som främsta inkomstkälla.

– Kring traditionen med industrisemester i juli och att inte ha helgöppet i handeln under högsäsong får man kanske tänka om. Det är viktigt att få ut max av sin verksamhet när tillfälle ges och balansera det med att jobba lite mindre under lågsäsong, säger näringslivschefen.

En som valt att gå på linjen "service när kunderna behöver den" är bilmekanikern Glenn Brus. 2011 öppnade han verkstaden Kaptens Motor i Orsa.

– Vi öppnar en timme senare och stänger först klockan 18.00. Då hinner kunderna hämta sina bilar efter jobbet och får tillfälle att tala med oss som har utfört reparationen eller servicen. Jag har lördagsöppet av samma anledning, och det som enda bilverkstad i Dalarna vad jag vet, säger Glenn Brus.

Han deltog också i den kampanj som riktade sig till norrmän inför sommaren 2013. Det resulterade i att många av de norska turisterna passade på att lämna in sina bilar på Kaptens Motor under sina semestrar.

– Det är ett bra exempel på hur även andra företag i Orsa än de som är direkt kopplade till besöksnäringen kan dra nytta av turismen, säger Joakim Larsson.

Möjligheterna är enligt näringslivschefen många. Men mycket kan också bli bättre för att locka folk att både starta företag i och flytta till Orsa.

– Till exempel behöver bredbandsuppkopplingen till byarna bli bättre så att företagen kan kommunicera med sina partners och kunder. Ombyggnationen av centrala Orsa kommer också att göra handeln mer tillgänglig för såväl bilister som cyklister och gångtrafikanter, säger Joakim Larsson.

I årets sammanställning av Svenskt Näringslivs ranking hamnar Orsa kommun på plats 141. Det är 13 platser högre upp på listan än förra året. För att kommunen ska kunna klättra ytterligare på listan behövs bland annat att Orsabornas inställning till företagande blir mer positiv.

– De flesta av medborgarna har sina jobb inom allmännyttan så förståelsen för hur företagande och välfärd hänger ihop är inte alltid så stor. Men faktum är att vi behöver fler företag och fler personer som bor i kommunen för att få in mer skattepengar att bygga välfärden för, säger näringslivschefen.

Annons