Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsa kommun har startat mediabevakning

Orsa kommun har öppnat en ny avdelning på sin webbplats "orsa.se". Den heter Mediabevakning och har kommit till för att medarbetarna och andra Orsabor inte ska bli tagna på sängen när de öppnar tidningen eller slår på TV:n.

– Vi har som policy att först informera våra anställda när något händer, men även övriga kommuninnevånare kan ta del av informationen, säger Janne Bäckman, informationsansvarig i Orsa kommun.

Tanken på avdelningen Mediabevakning har Orsa kommun haft en längre tid.

– Att vi öppnade den just nu berodde på att det började bli en ryktesspridning kring frågorna om socialnämndens verksamhet och det tv-inslag som Uppdrag Granskning snart ska sända.

När det gäller Uppdrag Granskning har kommunen valt att lägga ut all diarieförd korrespondens mellan tevereportern, dennes utkast till programmet och även namngett den person som lång tid väntat på en benprotes och som programmet handlar om.

– Vi har inte lagt ut några uppgifter som inte varit publicerade tidigare. Då har både namn och bild förekommit, medan vi enbart nämnt förnamnet efter at ha pratat med personen i fråga. Efter att ha pratat med personen i fråga har vi även tagit bort det.

– Det tråkiga här är att vår publicering har tagit bort fokus från sakfrågan som är varför en persons ärende kan ramla mellan två stolar. I det här fallet mellan kommunen och landstinget.

Orsa kommun har fått kritik för sin publicering men tänker inte ta bort avdelningen Mediabevakning.

– Vi har vår fulla rätt att ha avdelningen öppen. Däremot vill vi ha det undersökt om det är rätt av oss att lägga ut det material vi presenterat och till det har vi anlitat jurister, säger kommunchefen Göran Grå.

Janne Bäckman tillägger att man snart även kommer att lägga ut avtalet med förre näringslivschefen Ola Granholm.

– Även om det avtalet har det ställts frågor och i avdelningen Mediabevakning har vi möjlighet att svara hur vi ser påde frågorna. Det kan vara viktigt för våra medborgare att veta, oavsett om media gör något av uppgiften eller inte. Bara att frågan ställs visar ju att någon funderar på saken.

Fredag eftermiddag tog Orsa kommun bort allt material gällande uppdrag Granskning från hemsidan.

– Det är SKL (Sveriges kommuner och landsting) som ville att vi skulle göra det för säkerhets skull tills de granskat innehållet mer ingående. Hitintills har de inte gjort någon bedömning, säger Janne Bäckman.