Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsa kommun fick diplom av Trästad 2012

Trästad 2012 är ett EU-projekt som pågått åren 2010 - 2012 och är en satsning med klimat och rationellt byggande i fokus. Projektet avslutades i samband med årets Trästadsriksdag i Malmö.
– Trä är ett klimatsmart och miljövänligt byggnadsmaterial som är på stark frammarsch, säger Anders Rosell som återvände från avslutningsceremonin med ett diplom som tilldelats Orsa kommun för sitt deltagande.

Trästad 2012 ska tjäna som en inspirationskälla för lokala byggare, arkitekter, planerare och politiker. Syftet är att utveckla svensk kompetens och teknik, och på sikt skapa en europeisk och global marknad för svensk industriell träbyggnadsteknik.

I projektet har sammanlagt 17 kommuner från norr till söder i landet deltagit. Förutom Orsa har även Mora, Falun, Älvdalen, Rättvik och Leksand representerat Dalarna.

– I det diplom Orsa kommun tilldelats nämns trevåningshuset Rättvisan på Västeråkern som byggdes i trä. Även Rovdjurscentrum Designtorg Trä i Grönklitt och de nya träbroarna i Björnparken tas upp. De projekten finns också med i den nya boken En ny väg - Trästad 2012 som släpptes vid Trästadsriksdagen och som tar upp positiva exempel runt om i landet, säger Anders Rosell.

– Att använda trä vid nybyggnation har jag alltid med i mitt sätt att tänka och vi har det också med i kommunen som ett förstahandsalternativ.

Även om EU-projektet är avslutat kommer trätänkandet att fortsätta.

– Orsabostäder går nu vidare med projektet Måsen. Där är det tänkt att bygga ett antal hus i massivträ i sjönära läge. Dalakommunerna i Trästad 2012 kommer också att ha en avslutning i Falun i morgon, torsdag. Där kommer vi att diskutera hur vi ska gå vidare. En möjlighet är att bilda ett nätverk där vi inspirerar varandra.