Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsa har en av landets nyaste brandbilar

Räddningstjänsten i Orsa har Öppet Hus i brandstationen på lördag förmiddag. Bland annat kommer man att visa sitt senaste tillskott när det gäller brandbilar.
– Det är en så kallad basbil som kommer att användas till i stort sett alla insatser, dock inte skogsbränder, säger brandchef Håkan Bäcklund.

Orsas gamla brandbil var 23 år gammal och köptes av Sala Brand som även levererat den nya.

– Förmodligen kommer den gamla bilen att säljas vidare till Belgien.

Den nya basbilen har redan använts vid ett par utryckningar.

– Förutom att allt är nytt så är den nya basbilen mer motorstark. Den har också ett förhöjt lågtryck, vilket i sin tur att vi får ett högre tryck i slangen som gör att det går åt mindre mängd vatten. Med andra ord en effektivare släckning, säger brandmannen Thomas Eriksson.

Det är Thomas som tillsammans med pensionerade brandmannen Tony Forsén arbetat med att välja utrustning till bilen.

– Bland annat har vi nu en bärbar hydraulpump för klippverktyg. Det gör att vi nu inte är så låsta till att ha bilen nära en olycksplats. För vår egen säkerhet är basbilen också utrustad med en höjbar varningstriangel som syns på långt håll även om vägen är kuperad vid en olycksplats.

Den nya basbilen kostar 2 850 000 kronor.

– Kapitalkostnaden för räddningstjänsten ökar med 420 000 kronor per år. Det innebär en ökning av vår budget med cirka åtta procent, säger Håkan Bäcklund.

Vid Öppet Hus på lördag är den nya brandbilen huvudnumret, men det blir också information om brandskydd, information om sjukvårdslarm samt hjärt- och lungräddning. Även tipspromenad, kaffe och saft till barnen ingår i programmet.