Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsa Björnpark välkomnar Jordbruksverkets möte

Missförhållanden vid ett par svenska djurparker har avslöjats den senaste tiden. Det har föranlett Jordbruksverket att kalla djurparksledningarna till ett möte nu på fredag.

Vid mötet vill man ha svar på om branschen tar ansvar för sina djur.

– Vi känner oss inte träffade och välkomnar det här mötet, säger djurparkschef Pernilla Thalin, Orsa Björnpark.

Pernilla Thalin uppger för tidningen att hon har för avsikt att åka till Jordbruksverkets möte. Hon säger samtidigt att hon eller Orsa Björnpark inte känner sig träffade av de missförhållanden som avslöjats.

– Avlivning av djur beror på situationen. Nu finns det ett bra dokument som tagits fram av Djurparksföreningen och vi följer de etiska riktlinjer som finns.

När det gäller hantering och avlivning av sjuka djur säger Pernilla Thalin att mycket beror på vad man vill veta.

– Vi skickar ofta djur till Statens Veterinärmedicinska avdelning (SVA) för att få veta mer om vilken skada eller sjukdom ett djur drabbats av.

När det gäller avlivning av friska djur är det helt och hållet en etisk fråga för den djurpark det gäller.

– Det är fullt möjligt för en djurpark att sälja köttet och behålla skinnet. Hos oss skickas alltid köttet till destruktion. Däremot kan det hända att vi behåller skinnet om vi har plats eller behov av att göra något av skinnet. Om inte, så skickas hela djuret till destruktion.

Pernilla Thalin säger också att Orsa Björnpark har en fördel av många och stora hägn.

– Det är sällsynt att vi behöver avliva något djur. Genom vår tillgång till hägn kan vi ha kvar dem en längre tid. I år har vi haft de så förspänt att det funnits både en yngre och en äldre ungdomsgrupp hos våra brunbjörnar. Vi har inte behövt ta bort ett enda djur genom våra många hägn och det är inte alla djurparker som har den möjligheten.

Orsa Björnpark har valt att alltid ha en öppen dialog om vad som händer med djuren.

– Det känns mycket bättre än att sätta ihop någon solskenshistoria. Jag tycker också att det är bra att Jordbruksverket tar tag i frågan. När vi samlas får vi se över om något behöver uppdateras i riktlinjer och regelverk. Därefter är det upp till respektive tillsynsmyndighet att genom tätare kontroller och mer granskning se till att de efterlevs. Det är bara bra för oss.

Pernilla Thalin berättar också att den Kodiakhane som kom i somras följt sina brunbjörnkompisar in i ett ide.

– Vi får se om han somnar ordentligt eller kommer ut igen efter ett tag. Däremot blir det nytt liv hos isbjörnarna. Vi kommer att inom några dagar få hit två unga isbjörnar från Holland. De kommer att vara hos oss under vintern när deras hemmahägn byggs om.